„Za to mohl být Temelín.“ Průmysl pryč, peníze také. Odborník nadhodil, co zbude

21.07.2023 12:53 | Monitoring

„Máme tady utopické scénáře toho, jak si myslíme, že budeme vyrábět elektrickou energii. Budeme stále víc a víc závislí na Spojených státech a Rusko toho také mistrně zneužívá,“ varuje v rozhovoru pro Inovaci Republiky ekonom a předseda představenstva investiční společnosti Winstor Rostislav Plíva. Upozornil, že kromě energetické závislosti na USA či Rusku vlivem zelené politiky Evropské unie dochází i ke stěhování evropského průmyslu. Nakonec k nám prý už budou lidé jezdit maximálně jen do Krumlova za památkami.

„Za to mohl být Temelín.“ Průmysl pryč, peníze také. Odborník nadhodil, co zbude
Foto: Repro Youtube Inovace Republiky
Popisek: Ekonom a předseda představenstva investiční společnosti Winstor Rostislav Plíva

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí
„Svoboda slova jen pro někoho.“ Ekonom Rostislav Plíva zelené plány Evropské unie považuje za něco, před čímž by měli být Evropané na pozoru. „Green Deal je obrovský centrálně plánovací plán, který má za cíl převést stávající ekonomiku Evropské unie do ‚více zelené a míň uhlíkové‘ podoby. Ale jak to tak bývá se všemi těmito plány centrálního plánování, tak to má své mouchy. A tady to jsou obrovské masařky,“ shrnul v rozhovoru s bývalým koordinátorem Inovační strategie ČR a krizovým manažerem komunikace na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR Robinem Čumpelíkem, jenž stojí za platformou Inovace Republiky.

Plíva predikuje, že z evropských zelených plánů bude jednoho dne „obrovský průšvih“, u kterého si zatím nedokážeme domyslet, jakých rozměrů dosáhne. „Zatím nevíme, jak obrovský bude, ale když se podíváme na proklamace, jakým směrem by to mělo jít – co všechno se má kde dotovat, co všechno se má podpořit, utlumit…“ poukázal.

Zpozornět bychom měli nejen u často probíraných dopadů na individuální dopravu, ale také stále více u energetiky. „Tím, že si Evropa do značné míry zakázala například frakování z břidličných písků, stává se více a více závislá na fosilních palivech z Ruska a z USA. Buďto plyn dopravíte přes LNG terminál ze Spojených států, nebo plynovodem z Ruska,“ poznačil.

Zaujalo ho také, jaké ticho se rozprostřelo kolem úmyslného odpálení plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2, vedoucích z Ruska do Německa. „Obrovské množství válek v minulosti proběhlo kvůli energiím; najednou tady máme obrovský výbuch, ale moc to neřešíme,“ zmínil. A u Německa zůstal při vzpomenutí konce jaderné energetiky právě v Německu či tamního energetického mixu, který se v posledních letech soustředí zejména na výstavbu obnovitelných zdrojů. „I když tam mají solární elektrárnu na každé psí boudě, tak v podstatě z toho nevyrobí téměř nic. A přitom to stálo obrovské peníze,“ podotkl.

Právě s Green Dealem to dle ekonoma a investora dopadne podobně jako se solárními elektrárnami, které jsme před několika lety mohutně dotovali. „Dali jsme do nich 400 miliard korun dotací. Za 400 miliard korun jsme přitom mohli postavit druhý Temelín,“ upozornil s tím, že by přitom jaderná energie mohla přinést Česku pětinásobek energie, co získáváme ze solárních zdrojů.

Plíva podotkl, že možná politici například prosazování elektromobilů na úkor naftových a benzínových aut dost možná podporují s dobrými úmysly, avšak zapomínají, „jak se ty baterie vyrábějí, těží a likvidují“ a že u některých elektromobilů se jen ekologická náročnost výroby s běžnými vozy vyrovná až po nájezdu 160 tisíců kilometrů a víc. Nabízí se tak při prostudování evropské zelené politiky již dosti tradiční citát někdejšího ruského premiéra Viktora Černomyrdina: „Měli jsme ty nejlepší úmysly, ale dopadlo to jako vždycky.“

Nejhorší dopady pociťuje evropský průmysl. „My jsme si tady postupně zlikvidovali průmysl. Nejdřív jsme si zlikvidovali ten chemický a postupně jsme si likvidovali další… Poslední, co v té Evropě zbylo a nás – Českou republiku, ale i Slovensko či Německo – živilo, tak je automobilový průmysl. A na něj jsme zaútočili teď. Přerušením řetězců v důsledku covidových omezení a ještě více tím směřováním, v rámci nějž se říká, že v Evropě budou pouze elektromobily,“ shrnul Plíva. S podotknutím, že tím jsme se vzdali všech ostatních technologií. A výsledkem všeho je, že dříve velmi úspěšnému evropskému autoprůmyslu se na poli eletromobility ani zdaleka nedaří tak jako Číňanům.

Problémem je také energetická závislost na Spojených státech či na Rusku, ale také přesun průmyslu. „Máme tady utopické scénáře toho, jak si myslíme, že budeme vyrábět elektrickou energii. Budeme stále víc a víc závislí na Spojených státech a Rusko toho také mistrně zneužívá pro tuhletu válku a zatím není na kolenou, tak jak se říkalo,“ pronesl ekonom. Zdůraznil, že evropský sofistikovaný průmysl se přesouvá do Spojených států či také do Číny, což nemůže dopadnout úplně dobře.

A co nám zbude? „Možná se sem lidi budou jezdit dívat do Českého Krumlova na památky,“ zaznělo z úst ekonoma a předsedy představenstva investiční společnosti Winstor Rostislava Plívy.
 

Na aktuální rekordní nárůst investic v průmyslu ve Spojených státech aktuálně upozornil i hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Důvody tohoto růstu průmyslu v USA jsou dle něj tamní nastavení hospodářské politiky, ale také geopolitika či levné energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty party nezkušených a prapodivně naprogramovaných politiků v EU, v evropských státech a tím i v Evropském parlamentu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 21.07.2023 15:44:16
nás budou stále více a více svým neumětelstvím průmyslově likvidovat. A to až do doby, kdy se ocitneme v zoufalé finanční, energetické a národohospodářské situaci, z které bude návrat už velmi obtížný. Ukazuje se , že zápas s politickými, manažerskými tedy diletantskými hlupáky ve vedeních států je velice obtížný. Dobře placení primitivové na vedoucích místech se nechtějí svých, zatím lukrativních míst, i když ničemu nerozumí, vzdát. Bude to chtít velmi razantní řešení ?!?

|  11 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…