„Za to může ohňostroj.“ Vražda spáchaná Ukrajincem má pokračování

12.06.2023 10:35

MONITORING SÍTÍ Může za to ohňostroj. To naznačila zastupitelka brněnské městské části Bystrc Monika Křížová po vraždě spáchané Ukrajincem právě při sledování ohňostroje. Výrok zastupitelky vzbudil pozdvižení.

„Za to může ohňostroj.“ Vražda spáchaná Ukrajincem má pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Známý brněnský právník Tomáš Tyl zareagoval na svém facebookovém účtu na tragickou událost, která se stala o víkendu v brněnské městské části Bystrc. Podle všeho tam měl Ukrajinec ubodat jednoho z účastníků tamního ohňostroje a druhého zranit.

Informaci, o které referoval server Novinky.cz, potvrdil policejní mluvčí Petr Vala.

„V sobotu večer krátce před dvacátou hodinou došlo poblíž tramvajové zastávky Přístaviště v Brně-Bystrci k potyčce mezi několika osobami, při které jeden muž nožem napadl a zranil dvě osoby. Ty musely být s bodnořeznými poraněními převezeny do nemocnice. Jeden napadený později v nemocnici zemřel. Útočníka na místě policisté zadrželi a umístili do cely. Cizinec je podezřelý ze zvlášť závažného zločinu vraždy,“ uvedl.

Tomáš Tyl nejprve v souvislosti s touto událostí glosoval příspěvek, který zveřejnil jiný uživatel sociální sítě Facebook.

„Tak, ale jinak tady máme hezky,“ napsal Tyl s tím, že to je zřejmě důvod, proč to sem „mladíky“ tak táhne.

„Konečně se mohou realizovat. Já bych taky do něčeho pích,“ reagoval na text, ve kterém se jeho autor podivoval nad tím, že si s sebou vraždící Ukrajinec vzal na ohňostroj zbraň.

„To jste tak ‚cizincem z východní Evropy‘ vděčným za přijetí českou společností a říkáte si cestou na přehlídku ohňostrojů: Co bych si tak s sebou mohl vzít? Inu, vezmu si nůž. Ten se vždycky může hodit,“ použil uživatel Anastacio Marquez ironii ve vztahu k tomu, že místo vděčnosti dotyčný cizinec rozpoutal na brněnské společenské akci vražedné peklo.

„Kolik že má být ta pokuta za nepřijetí nelegálních migrantů? Půl milionu? Šest set tisíc? Jaká je asi hodnota života ubodaného Čecha,“ reagoval ještě dotyčný na informaci, že na základě dohody, pro kterou zvedl na doporučení české vlády i náš ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ruku, budeme muset v budoucnu další migranty buď přijmout, nebo zaplatit za to, že je odmítneme.

Už ve vážnějším tónu, přesto s náznakem ironie, pak reagoval Tomáš Tyl na příspěvek brněnské zastupitelky městské části Bystrc Moniky Křížové, která kandidovala za koalici lidovců a STAN. Ta se k incidentu vyjádřila s tím, že za ním vidí problematické pořádání ohňostrojů.

„Paní zastupitelka za lidovce zcela bezchybně identifikovala příčinu smrti mladého muže ubodaného Ukrajincem v Bystrci. Ano, mohou za to ohňostroje,“ jako by nevěřícně kroutil hlavou nad tím, co zastupitelka napsala, Tyl.

„Bože, když jsem se před dvěma dny ptal, zda je u lidovců ještě vůbec někdo normální, fakt jsem nechtěl až tak explicitní odpověď,“ naznačil, že zmíněná slova mu dala více než jasný signál, jak to s lidovci vlastně je.

„P. S.: Já bych ty přehrady zakázal... Voda je v tom zelená, furt to musíme čistit, lezou do toho lidi, občas se v tom někdo topí, pak taky ty zdechlé ryby,“ napsal právník dál v podobném tónu a s podobnou argumentační logikou, jakou podle něj použila Křížová a zmínil i zdemolovanou ukrajinskou přehradu Kachovka.

Dodejme, že „koalice Lidovci a Starostové – Změna pro Bystrc“ ve svém předvolebním programu nic o rušení ohňostrojů neuváděla, naopak v něm v části věnované kultuře pod v tuto chvíli nešťastným heslem Bystrc – místo kde není nuda, najdeme zmínky o tom, že se kulturní program v Bystrci otevře všem věkovým skupinám a zajistí atraktivní využití nejen Společenského centra, ale i okolí přehrady.

„Podpoříme budování sousedských vztahů, oživíme veřejný prostor,“ hlásala před volbami Monika Křížová, která by nyní ráda rušila ohňostroje s tím, že i vražda, kterou spáchal mladý Ukrajinec, je vysokou cenou za jejich pořádání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Trestní odpovědnost za zločiny vetřelců musí nést i ten, kdo je sem pouští!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 12.06.2023 13:37:10
když zřízenec v ZOO vypustí z klece šelmu, půjde za trestný čin do vězení - když sem pustí agresora nějaký politik, musí úplně stejně nést trestní odpovědnost za agresorem páchané zločiny i politik.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …