„Zachraňte rukojmí,“ chtějí příbuzní. Ale Netanjahu jde primárně po Hamásu

19.11.2023 9:45

Ve válce mezi Izraelem a Palestinou dál teče krev. Podle Palestinců dál umírají civilisté a mezi nimi i děti. Ale Izraelci dávají najevo, že jsou odhodláni operaci dotáhnout do konce, byť do Pásma Gazy, konkrétně do nemocnice Al Shifa, pouštějí humanitární pomoc. „Palestina stojí na cestě opotřebovací války. Izrael bude čelit definitivní porážce a skončí na smetišti dějin,“ poznamenal velitel íránských revolučních gard Hossein Salami.

„Zachraňte rukojmí,“ chtějí příbuzní. Ale Netanjahu jde primárně po Hamásu
Foto: z internetu
Popisek: bombardování Gazy

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13586 lidí
Počty obětí v Gaze dál rostou. Momentálně zemřelo na 12.300 Palestinců, z toho pět tisíc dětí, dle palestinských zdrojů. Ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) podle agentury Reuters tvrdí, že ve střetech s palestinskými ozbrojenci zemřelo 57 vojáků.

Vysoký poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek naléhal na palestinské civilisty, aby se přemístili pryč z Chán Júnis na jižním konci Pásma Gazy, protože izraelské síly budou muset postoupit do města, aby vyhnaly bojovníky Hamásu skrývající se v podzemních tunelech a bunkrech. Což naznačuje, že izraelská pozemní ofenzíva na jih se blíží. Ve městě Chán Júnis žije na 400 tisíc lidí, další desítky tisíc vyrazily k městu na cestu po izraelském útoku na sever Pásma Gazy.

A pokud skutečně dojde k útoku i v jižní části Pásma Gazy, pak podle agentury Reuters hrozí, že se ještě zhorší už tak dost příšerná humanitární situace Palestinců. Do nemocnice Al Shifa Izrael znemožnil dostat na 6 tisíc litrů vody a 2,3 tuny jídla. Izraelské zdroje tvrdí, že ozbrojenci Hamásu mají svá stanoviště právě i v podzemí nemocnic apod.

Humanitární agentura OSN OCHA uvedla, že v pátek již třetí den po sobě nevstoupila do Gazy žádná pomoc a distribuce se prakticky zastavila kvůli nedostatku bezpečnostních záruk a paliva. Uvedla, že v některých oblastech začala do ulic proudit surová odpadní voda v důsledku nedostatku paliva pro provoz infrastruktury.

Podle listu Jerusalem Post se na podporu Palestinců vydaly na pochod tisíce Íránců. Tyto pochody jsou podporovány státními úřady. Nejvyšší íránský vojenský velitel řekl: „Palestina stojí na cestě opotřebovací války. Izrael bude čelit definitivní porážce a skončí na smetišti dějin,“ řekl velitel revolučních gard Hossein Salami na shromáždění v hlavním městě Teheránu, které živě odvysílala státní televize. „Bitva neskončila, islámský svět udělá, co bude muset. Stále zbývají velké (nevyužité) kapacity,“ řekl Salami, aniž by se zmínil o jakýchkoli možných krocích Íránu, aby se zapojil do konfliktu.

Státní televize ukázala, jak někteří protestující nesou svázané bílé rubáše symbolizující děti zabité v Gaze. Íránské ministerstvo zahraničí v sobotu vyzvalo mezinárodní společenství, aby pomohlo zastavit „vražednou mašinérii a organizovaný terorismus sionistického režimu proti palestinskému lidu a pohnalo sionistické zločince k odpovědnosti před spravedlností a mezinárodním právem“, upozornil list Jerusalem Post.

Současně probíhají pochody a protesty i v Izraeli. V Tel Avivu již několik dní existuje stanové městečko a protestující – příbuzní přibližně 240 rukojmích, které unesli teroristé z Hamásu – žádají vládu Benjamina Netanjahua, aby udělala víc pro záchranu jejich příbuzných. O dění ve stanovém městečku informoval server izraelského listu Haaretz.

Izraelský premiér Netanjahu na tiskové konferenci v sobotu večer řekl, že „dosud nedošlo k dohodě o propuštění rukojmích“ a dodal, že „až budeme mít co říct, budeme vás informovat“. Netanjahu objasnil, že prvním cílem války je ochromit Hamás, druhým je vrátit rukojmí a třetím eliminovat hrozbu z Gazy. Zmínil také rozhodnutí válečného kabinetu povolit velmi omezené množství paliva do Gazy s tím, že „humanitární pomoc je také nezbytná pro pokračující mezinárodní podporu. Bez humanitární pomoci nás i naši nejlepší přátelé budou těžko podporovat po dlouhou dobu,“ varoval své spoluobčany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …