„Zákrok v pořádku.“ Babišův ukradený reprák vybouchl po oznámení GIBS

10.10.2022 13:25

O prázdninách Babišovy odpůrce pobouřil zásah neuniformovaných policistů vůči autistickému školákovi, který na akci Andreje Babiše odcizil reproduktor. Žák osmé třídy byl zakleknut a posléze odvezen na služebnu i přes protesty matky. Vládní politici byli pobouřeni a žádali prošetření postupu od Generální inspekce bezpečnostních sborů. Inspekce zákrok prošetřila a neshledala u zasahujících policistů chybu. Babišovi odpůrci jsou mírně řečeno nespokojení a obviňují bývalého premiéra, že má GIBS pod palcem.

„Zákrok v pořádku.“ Babišův ukradený reprák vybouchl po oznámení GIBS
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Školák zakleknutý neuniformovanými policisty

Před zářijovými volbami objížděl Andrej Babiš republiku se svým obytňákem a setkával se se svými podporovateli a voliči. Ovšem mítinky lákaly také odpůrce Andreje Babiše, kteří je chodili narušovat. Některé tyto případy se proslavily, například matka kandidující za KDU-ČSL, která křičela na Babiše, že má být „lhář a estébák“.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Ovšem ještě větší poprask vyvolalo zakleknutí žáka osmé třídy Jakuba Wallise, který na Babišově akci odcizil a následně zase vrátil reproduktor. Školáka, který dle své matky trpí poruchou z autistického spektra, pak zaklekli neuniformovaní policisté, kteří byli na akci přítomní. Školáka potom odvezli na služebnu, naopak jeho matku na služebnu vzít nechtěli. Žádné obvinění směrem ke školákovi, ani jeho matce nepadlo.

Incidentu se chopili politici vládní koalice a premiér Fiala vyzval ministra vnitra Rakušana i ředitele GIBS Radima Dragouna k tomu, aby prošetřili chování policie na Babišových mítincích. K tomu vyzýval i policejní prezident jmenovaný Vítem Rakušanem, Martin Vondrášek. „Informacemi zveřejněnými v souvislosti se zákrokem Policie ČR v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ uvedl.

„Naprosto chápu rozhořčení a zděšení veřejnosti ze včerejšího zásahu policie a zcela ho sdílím. Jsem rád, že policie ústy policejního prezidenta zákrok jednoznačně odsoudila a bude ho řešit. Až policie zásah prošetří, osobně se seznámím se závěry. Policie musí zajišťovat pořádek a bezpečí přiměřenými prostředky, s rozvahou a především nestranně a předvídatelně. Nesmí budit dojem, že funguje jako ochranka jakéhokoliv jednotlivce nebo individuálního zájmu,“ prohlásil tehdy Vít Rakušan.

O dva měsíce později je zde výsledek prošetření ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů: „Z provedeného šetření spočívajícího zejména v opatření podání vysvětlení přítomných osob a ve vyhodnocení pořízených videozáznamů, je patrné, že policisté v rámci plnění svých služebních úkolů reagovali na nezákonné jednání mladého muže, který odnášel zvukovou aparaturu, a proto se rozhodli tohoto muže legitimovat.  Před tím, než provedli služební zákrok, se opakovaně prokázali služebním průkazem a bezprostředně vyzvali muže, aby předložil občanský průkaz. Tento výzvy neuposlechl a ve snaze odejít z místa pryč navíc užil aktivního pohybu proti jednomu z nich. Následně policisté za použití hmatů a chvatů svedli mladého muže na zem. Muž se vizuálně jevil jako osoba zjevně starší 15 let a v danou chvíli nevykazoval žádné známky autismu. Až po ukončení služebního zákroku bylo matkou sděleno policistům, že se jedná o 15letého chlapce, který trpí poruchou autistického spektra. Dále je důležité uvést, že užitím donucovacích prostředků nebylo způsobeno mladistvému žádné zranění.“

Na základě těchto zjištění tedy rozhodla GIBS takto: „Provedený služební zákrok a s ním spojené použití donucovacích prostředků ze strany policistů bylo v dané situaci oprávněné, přiměřené a v souladu s obecně závaznými právními předpisy a interními akty řízení Policie České republiky.“ O skončení prošetřování už informovala Česká televize.

Se závěry však nejsou někteří lidé spokojeni. Kupříkladu bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Přežil to? Přežil! Tak bylo všechno v pořádku a vy nemáte co brblat, civilisti… Vláda stojí za námi, podle jejího rozpočtu nás příští rok bude víc a dostaneme přidáno. Tak kušujte,“ parodoval postoje policistů.

Kromě něho není spokojen ani člen rady Mladého pirátstva Filip Křistek, který vyzývá lidi, aby se probudili, protože Babiš údajně „nejdříve útočil na lidi, podnikatele, potom kradl a nyní posílá ozbrojené složky na děti“.

A ozývali se i další odpůrci policejního zákroku. „Takový závěr může říci jen sadista,“ mínil Vít Ožana. „To je ale překvapení! Mohlo to dopadnout jinak? Ne. Je úplně normální nesrozumitelně vyžadovat občanku od školáka bez uniforem,“ rýpla si Bára Hanušová. „Nemyslím, že je úplně správné, že GIBS hodnotí zákrok podle předpisů russké FSB,“ nešetřil s obviněními fotograf Lukáš Vinter. „Šéfem GIBSu je Himmler?“ přidal se s dalším přirovnáním Radek Honc.

„Něco je špatně v GIBSU, možná šéf jmenovaný Babišem,“ viděl za rozhodnutím politiku Karel Jelínek. „Zatímco nečinnost Policie ČR v oblasti stíhání vlastizrádců, fašistů a podporovatelů vraha Putina je do nebe volající. Ale chápu, zaklekávání teenagerů a ochrana estébáků je pohodlnější. Čím to tak asi je? Že by byla policie dezoláty prolezlá?“ neskrýval svůj odpor další komentující. „Což je absurdní selhání GIBS pod vedením Babišových policajtů. Nechutné co si ty svině můžou dovolit a projde jim to,“ posteskl si Martin Bíza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…