„Zastavte podvody s globálními emisemi! Arktický led se zotavuje.“ Data předložena

08.02.2024 17:46

Americké Národní centrum pro údaje o sněhu a ledu (NSIDC) upozorňuje na vysoký rozsah mořského ledu na začátku letošního roku. Na situaci upozornil zakladatel Free Speech Union Toby Young. Trend poklesu rozlohy ledu je lineární, ale rozsah v lednu 2024 je podle vědců pozoruhodný, s tloušťkou ledu naznačující pomalejší tání v sibiřských mořích.

„Zastavte podvody s globálními emisemi! Arktický led se zotavuje.“ Data předložena
Foto: Repro: YouTube
Popisek: lední medvěd

Zakladatel Free Speech Union Toby Young upozornil na pokračující zotavování se arktického mořského ledu. Jeho rozloha je nyní 24. největší za posledních 45 let. Vyzval proto k okončení podvodů s Net Zero.

Net Zero je koncept klíčový pro snižování dopadů klimatických změn a dosahování dlouhodobé udržitelnosti v oblasti životního prostředí, vzhledem k tomu, že podle Net Zero globální oteplování je úměrné kumulativním emisím CO2. To znamená, že planeta se bude oteplovat tak dlouho, dokud budou globální emise vyšší než nula.

Podle amerického Národního centra pro údaje o sněhu a ledu (NSIDC) rok 2024 začínal s průměrnou lednovou rozlohou arktického mořského ledu 13,92 milionu kilometrů čtverečních, což je dvacátá nejnižší hodnota za 45 let satelitních záznamů. V průběhu měsíce se měla pak plocha zvýšit o dalších 1,09 kilometru čtverečního.

Přestože je rozsah mořského ledu výrazně pod průměrem let 1981–2010, je v rámci normální meziroční variability mořského ledu za posledních dvacet let a řadí se na třetí nejvyšší místo za posledních deset let, uvádí server Severe Weather.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí
Po většinu ledna byl rozsah mořského ledu v roce 2024 velmi vysoký ve srovnání s průměrem roku 2010. Na začátku ledna dosáhl průměrného rozsahu z roku 2000 a stanovil nejvyšší rozšíření za posledních 21 let.

Trend poklesu rozlohy arktického mořského ledu je sice lineární, jeho rozsah v lednu 2024 je podle vědců více než pozoruhodný.

Tloušťka ledu, která je podle nejnovějších analýz o 1,25 metru silnější než led z let 2011 až 2023 na sibiřské straně Arktidy, též naznačuje, že v sibiřských pobřežních mořích může docházet k pomalejšímu tání ledu.

V Beaufortově moři je nicméně možné, že led taje zase možná rychleji, led na severoamerické straně je až o 1,25 metru tenčí než průměr.

Arktický led hraje zásadní roli při regulaci klimatu. Bílý povrch ledu odráží sluneční světlo zpět do vesmíru, což pomáhá ochlazovat planetu. Když se tato ledová pokrývka zmenšuje, více sluneční energie je absorbováno oceány, což může vést k dalšímu oteplování.

K tomu je arktický led domovem pro mnoho druhů zvířat, jako jsou třeba lední medvědi, tuleni nebo mroži. Tyto živočišné druhy jsou na ledovém prostředí pro život převážně závislé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…