„Ze zášti prťavých mrazí. Hyeny a vrazi.“ Aféra Zeman: Jak to prý vzniklo

26.10.2021 7:41 | Ze sítí

Uhnilé pilíře demokracie, aneb Obyčejný fašismus… Básník a glosátor Marek Řezanka se chce tvrdě vymezit vůči atmosféře, která neprospívá ani diskusi, ani dialogu, ale která pouze rozdmýchává nenávist a snaží se určitou část společnosti zadupat, vzít jí práva na svobodný názor, dehonestovat ji a zesměšnit. Dokonce hovoří o uhnilých pilířích demokracie a o obyčejném fašismu. Reaguje tak na dění kolem prezidenta Zemana.

„Ze zášti prťavých mrazí. Hyeny a vrazi.“ Aféra Zeman: Jak to prý vzniklo
Foto: pokerlive.cz
Popisek: Pavel Novotný hraje poker

Ačkoliv se v určité části politického spektra tyto nenávistné nálady šíří už dva roky, nyní protizemanovská nenávist v těchto kruzích graduje a překračuje všechny mantinely morálních zábran a etických kodexů.

Řezanka připomíná minulé příběhy se zcizením prezidentské standardy či předvolební hyenismus se šířením informace, že mu zbývá pouhých 7 měsíců života (v listopadu 2017)

Nemluvě o všech nechutných výrocích, co na adresu prezidenta republiky padly na internetu.

V jeho výběru nechybí lékař a politik TOP 09 Martin Straka se slovy o „pochcané mrtvole“, komunálního politika z ODS Jesenice Martina Langa s výrokem „Debilní senilní bolševik Zeman se rozhodl zákon podepsat a je třeba ho zabít též. Ideálně takovou zrůdu podřezat, jako přestárlou svini a nechat vykrvit a poté spálit“, či dokonce jeho bývalý předseda a premiér Mirek Topolánek, který vzkazoval: „Miloši, pohrdáš lidmi a vytíráš si s nimi prdel. Nikdy jsi nebyl demokrat, jsi jen ubožák a sráč“.

Z dalších vulgarismů od českých novinářských špiček jen telegraficky: Bohumil Pečinka - ubožák a sráč, Petr Kamberský - prase, Dalibor Balšínek - mstivá a odporná svině. Dělník bulváru Pavel Novotný se rozepsal více: „Nám vládne takovej čůrák, že se za něj stydím před svýma dětma. Každej rok vyvěšuju tibetskou vlajku a vysvětluju dětem, proč tu tibetskou vlajku vyvěšujeme. A ten zmrd jede a uzná celistvost Číny.“

Pomyslnou korunu vyjádření o hlavě státu ale drží umělec Jan Hřebejk: „Smradlavý, nechutný a prolhaný píčus, o kterého bych si neopřel kolo.“

„Toto jsou projevy ryzího nenávistného fašismu. Toto není kritika, toto je vulgární hnůj,“ poznamenal k tomu Řezanka. Je to podle něj projev nemocné společnosti, kdy stát ještě má demokratické zřízení, ale to je na kapačkách a v kómatu.

Atmosféru této „hnědé a černé“, po které musí nevyhnutelně dojít k válce, protože většina společnosti nebude takové chování elit tolerovat věčně, se pak Řezanka rozhodl vyjádřit básní.

„Z pisálků jsou hned vojáci, bílá se v černou obrací. Kdekdo se úslužně plazí,“ veršuje například. „Hyeny a vrazi jsou v médiích vydávány za dobráky."

Řezanka dále básní o čistkách, lhaní a zlámaných vazech.

„Extázi společnost razí:

Za zradu žije z dotací,

z kocoviny se pozvrací.

 

Sadismus strach doprovází:

Jak mnozí přijdou o práci,

hyeny jsou jen – a vrazi.

Ze zášti prťavých mrazí,“ uzavírá Řezanka.

ZDE SI MŮŽETE POSLECHNOUT CELOU BÁSEŇ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…