,,Zemane, omluv se transsexuálům. Nijak tě neomezují." Gay aktivisté to vzali do ruky

05.07.2021 7:54

LGBT aktivisté Kryštof Stupka a Karel Mařík nechtějí slova Miloše Zemana z nedělní Partie na Primě nechat bez odezvy. Pošlou mu otevřený dopis, ve kterém ho vyzvou k omluvě. Sbírají podpisy, už jich prý mají skoro 4 tisíce. Požádali už řadu politiků, aby se připojili, zvláště z řad ANO, Pirátů a ČSSD. Ale zatím se ozvala jen Džamila Stehlíková.

,,Zemane, omluv se transsexuálům. Nijak tě neomezují." Gay aktivisté to vzali do ruky
Foto: Repro Instagram
Popisek: LGBT aktivista a bývalý asistent europoslankyně Maxové, Kryštof Stupka

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí
Výroky prezidenta Miloše Zemana o trans osobách zřejmě budou ještě chvíli rezonovat. LGBT aktivisté Kryštof Stupka a Karel Mařík sepsali otevřený dopis prezidentovi, který hodlají zaslat po svátcích. S podpisem každého, kdo se přihlásí na sociálních sítích nebo na e-mail. V dopisu apelují, aby byl Miloš Zeman prezidentem všech a omluvil se za svůj výrok, protože má prý „negativní dopad na životy a zdraví trans lidí“.

„Jakožto občané ČR, jejichž prezidentem máte být, tento výrok odsuzujeme, považujeme ho za naprosto nepřijatelný. Tímto Vás tedy žádáme, abyste se omluvil jak trans lidem, tak nám, jejich kamarádům, rodinám a všem těm, které vaše slova zasáhla. Váš rozhovor viděli i mladí lidé, kteří třeba právě procházejí tranzicí, a slyšet něco takového by mohlo na jejich psychickém zdraví zanechat následky,“ píše se v dopisu. Pro aktivisty je nepřijatelné, aby jim prezident „hanil identitu“ jejich kamarádů a spoluobčanů. Zemanovi připomínají, že ho trans lidé „nijak svou existencí neomezují“.

Trans lidé se prý v ČR potýkají s diskriminací, předsudečným násilím, nepochopením a dalšími problémy a Zeman svými výroky dle aktivistů toto klima ospravedlňuje a komplikuje jim život. „Jste náš prezident a měl byste tedy národ stmelovat, ne rozdělovat. Bohužel však máme pocit, že se snažíte o pravý opak,“ říkají Stupka, Mařík a další.

Zmiňují i nápad uspořádat průvod heterosexuálů, který prezident zmínil. Stupka a Mařík říkají, že lidem s menšinovou orientací hrozí na různých místech na světě trest smrti, dále jim hrozí diskriminace, např. při adoptování dětí. Zemanovi, na rozdíl od LGBT, prý nehrozí ani to, že by ho někdo napadl na ulici, když se bude držet za ruku se svou partnerkou. A proto podle Stupky s Maříkem potřebují akce jako Prague Pride. Doufají, že tímto Zemanovi osvětlili svůj pohled, žádají omluvu a prosí, aby prezident už své občany nenazýval odpornými. V dopisu byly gramatické chyby, ty však byly již opraveny.

Mařík k dopisu natočil i video. „Jak jste si určitě mohli všimnout, tak náš prezident hnusně uráží trans komunitu. Proto jsme se s Kryštofem Stupkou dohodli, že mu napíšeme otevřený dopis, kde mu vyjádříme naše pohledy na jeho výroky a poprosíme ho o omluvu trans komunitě. Přijde nám nepřijatelné, aby se náš prezident tímhletím způsobem vyjadřoval o vlastních občanech,“ shrnul důvody pro zaslání dopisu a doplnil, že podpis je možné připojit na Twitteru, Instagramu nebo přes e-mail.

Podle bývalého asistenta europoslankyně Maxové, Kryštofa Stupky, se otevřený dopis blíží ke čtyřem tisícům podpisů.

Z politiků už svůj podpis připojila bývalá ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny, Džamila Stehlíková. Pokud se připojili jiní politici, neudělali tak veřejně. Přitom se nedá říci, že by Mařík a Stupka o jejich podpisy nestáli. Mařík už na Twitteru vyzval celou řadu českých osobností, aby se připojily.

Např. ekonomku a rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou, Pirátského předsedu Bartoše a další členy jeho strany, včetně trans předsedkyně Mladého Pirátstva Hejdukové, bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka, youtubera Kovyho, eurokomisařku Věru Jourovou, dále poslankyně ANO Kořanovou, Šlechtovou a Melkovou nebo i ministryni financí Alenu Schillerovou. Zatím ale veřejně podepsala pouze Stehlíková, která ani Maříkem zmíněna nebyla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…