„Zlá vláda, nebere Afghánce.“ Pekarová. A Rakousko: Ne, nebereme. Šup s nimi pryč

18.08.2021 11:38

Markétě Pekarové Adamové je zle z ministra vnitra Jana Hamáčka. Ten totiž uvedl, že nezastaví deportace Afghánců, kteří mají být podle práva deportováni. Dovolává se přitom „evropských zemí“, které měly deportace zastavit. Jenže je to trochu jinak.

„Zlá vláda, nebere Afghánce.“ Pekarová. A Rakousko: Ne, nebereme. Šup s nimi pryč
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: TOP 09 před jednáním Sněmovny a komentář Markéty Pekarové Adamové

„Je mi zle z těch, kteří před volbami z obavy o hlasy dělají ze solidarity sprosté slovo,“ podělila se na sociální sítí o své vidění Markéta Pekarová Adamová. „Pokud někomu hrozí smrt, musíme pomoci. Vláda umí plnými hrstmi pomoc přijímat a pak se otočit zády,“ stěžovala si.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

Tvrdila při tom, že evropské země deportace zastavují. Ve skutečnosti ale během posledního týdne změnily postoj pouhé tři členské státy.

A například Rakousko, které před krátkou dobou čelilo několika útokům ze strany imigrantů, nehodlá skončit s deportacemi nelegálních imigrantů z Afghánistánu. Jako alternativu v situaci, kdy zemi ovládl Tálibán, Vídeň vidí zřízení „deportačních center“ v okolních zemích.

Konzervativní kancléř Sebastian Kurz nehodlá měnit tvrdou linii přístupu k imigraci, kterou drží již od chvíle, kdy poprvé vyhrál volby. Kurz také již v minulém týdnu varoval EU, aby deportace nebyly pozastavovány.

PODROBNOSTI V ANGLIČTINĚ ZDE

Německo a dvě další země mezitím ohlásily, že ony deportace pozastavují.

Rakouští ministři vnitra a zahraničí vystoupili se společným prohlášením, že „pokud již deportace nebudou možné, je třeba zvážit alternativy“. Jednou má být deportace do zemí sousedících s Afghánistánem. Karl Nehammer, rakouský ministr vnitra, chce téma předložit Radě ministrů EU.

Přesto se postoj vlády stal pro mnohé vítanou příležitostí k vyjádření studu a znechucení. Kromě Markéty Pekarové Adamové třeba pro Tomáše Prouzu. Někdejší náměstek Bohuslava Sobotky k tomu sepsal pojednání o tom, jaký má být správný postoj sociální demokracie. Za ministry, kteří toto podporují a říkají si sociální demokraté, se totiž současný šéf obchodnické lobby stydí dvojnásob.

Tito lidé totiž prý změnili barvu. „Hnědá nikdy nebyla barvou těch, kteří mají hájit ty, kteří neměli v životě tolik štěstí. Až teď,“ rozčílil se pod příspěvkem Pekarové někdejší státní tajemník pro evropské záležitosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…