„Zlodějna. Temné úmysly.“ Zavírání míst České pošty prý úplně jinak

04.04.2023 11:47

Pověřený ředitel České pošty Miroslav Štěpán na tiskové konferenci vysvětloval, proč musí státní moloch projít restrukturalizací. Popisoval, že od státu dostává na provoz 1,5 miliardy korun, což nestačí na pokrytí základních služeb. A peníze navíc přicházejí se zpožděním, takže pošta si musí na svůj provoz půjčovat u bank a pak půjčky splácet i s úroky. Ve stejnou chvíli si však pošta chce zadat průzkum spokojenosti za 40 milionů. Poslanec SPD Jiří Kobza má za to, že nesledujeme nic menšího než proces privatizace České pošty.

„Zlodějna. Temné úmysly.“ Zavírání míst České pošty prý úplně jinak
Foto: Repro FB
Popisek: Česká pošta - ilustrační foto

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oznámil, že pod Ministerstvo vnitra spadající Česká pošta musí projít proměnou, jinak zbankrotuje. Jedním dechem dodal, že to nechce dopustit.

Pověřený ředitel České pošty Miroslav Štěpán vykreslil cestu, kterou se pošta dostala až na pokraj krachu.

Česká pošta je držitelem poštovní licence na roky 2023 a 2024 a současně tato licence říká, že za provoz poboček a poskytování základních poštovních služeb náleží České poště úhrada 1,5 miliardy.

„A to je výše, která neodpovídá nákladům, které jsou vynakládány na provoz pobočkové sítě. I samotný způsob úhrady je velice komplikovaný. Úhrada je hrazena ve dvou splátkách s velkým časovým odstupem. Až poté, co je ta úhrada notifikována u Evropské komise,“ vysvětloval dočasně pověřený ředitel státního gigantu. Z uvedeného podle něj plyne, že si Česká pošta musí na svůj provoz půjčovat u bank a těm posléze splácet i úroky. „Proto říkáme, že tento stav je dlouhodobě neudržitelný a de facto pro firmu likvidační,“ zdůraznil.

Do médií podle něj unikly jen pracovní verze seznamu rušených poboček a finální seznam pošta zveřejnila v závěru minulého týdne. Od pondělí se vyjednává o celém systému. Především tým pošty vysvětluje starostům, proč budou některé poštovní pobočky rušeny právě u nich.

Roli v tom, která pobočka bude zavřena, a která ne, hraje podle pověřeného ředitele i dostupnost poboček městskou hromadnou dopravou a také jejich bezbariérovost.

„Intenzivněji zpropagujeme objednání klienta na čas,“ přislíbil také Štěpán s tím, že zákazník objednaný na čas bude vyřízen bez čekání. V průměru prý platí, že více než 80 procent klientů pošty je odbaveno do pěti minut.

Hospodářské noviny však v době těchto nezbytných kroků, bez nichž by Česká pošta podle Štěpána dospěla ke krachu, současně přišly se zprávou, že si Česká pošta objednala průzkum spokojenosti svých zákazníků. Za 40 milionů korun.

„Státní Česká pošta v těchto dnech tvrdí, jak je na dně a bez razantních změn se neobejde. Přesto dokáže najít 40 milionů korun na průzkum spokojenosti zákazníků, u kterého není schopna vysvětlit, k čemu jí bude dobrý. Načasování poptávky se zdá být ‚trefné‘,“ uvedl k tématu server Hospodářských novin.

Odbory se v této souvislosti ptají, zda je opravu nezbytné platit si takovýto průzkum zrovna v této ekonomicky těžké době.

Podle poslance SPD Jiřího Kobzy se nám před očima neodehrává nic menšího, než privatizace České pošty. „Proč mi dění kolem pošty připomíná metodu privatizačních zlodějin? Přivést na kraj krachu, levně prodat kámošovi a pak rozprodat?“ zeptal se.

Jiří Kobza promlouvá

Značnou nespokojenost dávají najevo i mnozí starostové. Plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti) se prý při debatě se starosty shodl, že představený seznam poboček určených ke zrušení je naprosto nepřijatelný.

„Se starosty jsme se shodli, že seznam poboček, které se mají zrušit, je naprosto neakceptovatelný. Je chyba, že se starosty nikdo nejednal, je to skandální,“ uvedl pro iDNES.cz. Špoták má za to, že by se celá reorganizace pošty měla o půl roku posunout a o rušených pobočkách by se mělo dál jednat.

Starosta městského obvodu Plzeň 2 Lumír Aschenbrenner z ODS má za to, že zprivatizovat část České pošty by nebylo od věci.

„Myslím si totiž, že stát neumí dělat věci lépe než soukromník. Klidně bych přistoupil na privatizaci té části České pošty, kterou není stát schopný ekonomicky řídit. To, na čem Česká pošta prodělává, by soukromá firma určitě zvládla lépe,“ sdělil starosta obvodu s 35 tisíci obyvateli, kde se ruší čtyři z pěti pošt.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

celá ta zlodějina je dost průhledná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 04.04.2023 12:08:12
pobočky na lukrativních místech, rekonstruované, bezbariérové, s parkováním a dopravní obslužností se zavírají, budou se lépe prodávat nebo rozdávat, ponechávají se jen díry, které jsou v dezolátu, bez přístupu, bez parkování. Je to logické, protože této vládě nejde a nikdy nešlo o nějaké občany, stačí když ji platí

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…