„Zm*de, tady sem!“ „Ku*va, střílejte!“ Výbuch policie u FF UK? Drsná obžaloba

21.12.2023 23:03 | Monitoring

Šílený vrah z pražské filozofické fakulty střílel z balkónu do lidí dole na náměstí. Postavil se mu novinář a kameraman Jiří Forman, který stál s policistou v civilu u Rudolfina. Svým hrdinským gestem odpoutal jeho pozornost a po několika minutách měla právě spolupráce této dvojice vést k pachatelovu zneškodnění. Podle některých to ale kromě neuvěřitelné odvahy „kolemjdoucích“ vyvolává otázky po kvalitě policejní akce.

„Zm*de, tady sem!“ „Ku*va, střílejte!“ Výbuch policie u FF UK? Drsná obžaloba
Foto: Screen Facebook
Popisek: Střelec na ochozu Filozofické fakulty míří do lidí

Dva muži, kteří se potkali náhodou ve čtvrtek odpoledne u pražského Rudolfina. Jeden byl policista v civilu, druhý kameraman webů AKTU.cz a 158 zone. Přímo proti nim stál David Kozák, který po svém šíleném řádění v budově filozofické fakulty vyšel i se zbraní na ochoz a mířil na lidi pod sebou na náměstí.

„Je schovanej. Levá strana z mého pohledu,“ informoval kameraman Jiří Forman, zatímco se oba schovávali za zdí Rudolfina.

Pak ale zjistili, že vrah začal skrz zábradlí na ochozu střílet po lidech na ulici. Je slyšet, jak policista do vysílačky hlásí střelcovu polohu na balkóně. Jako identifikační znamení uvádí českou státní vlajku přímo nad ním.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43743 lidí

„Má dlouhou zbraň a balistiku,“ hlásí kameraman. Ten se specializuje na natáčení zločinů a policejních zásahů, takže zjevně ví co dělat.

Střelec se zvedá a míří do lidí stojících na náměstí. Tam v předcházejících minutách byli evakuováni lidé z fakulty. Pak dobije a střílí znovu.

Vtom se kameraman Forman rozkřičí: „Hej, ty zmrde, tady jsem. Střílej sem, sem pojď!“ A policistovi přikáže, ať se schová. Pak se dál snaží upoutat střelcovu pozornost.

Jeden z mužů, stojících za zdí, se kameramana ptá, co to dělá. „No aby nestřílel po těch lidech, kurva, co asi dělám,“ vykřikne nazpět.

Hlas v policistově vysílačce navrhuje, aby informaci o střelcově poloze předali hlídce u vchodu do fakulty, načež se oba shodnou, že je to nesmysl.

Střelec na ochozu naprosto v klidu přejde přes celou šířku budovy pod vyvěšenou ukrajinskou vlajku. „Ty vole, já bych ho smahnul odsud,“ lituje kameraman.

„Ty vole, to chce odstřelovače. Já mám u sebe akorát devatenáctku glocka,“ ukáže policista na svou pistoli.

„Doporučuju zásahové jednotce odstřelovač z mostu, tam bude mít čistej výhled,“ hlásí do vysílačky.“

„Já bych ho trefil odsud, ty vole,“ zoufá si kameraman, když střelec znovu v klidu nabyl a kropí náměstí.

„Kurva, kluci, dělejte do píče,“ pobízí kameraman. V okolí houkají sirény policejních aut, ale zásahová jednotka stále nikde.

Video běží dál, dostáváme se už do jeho šesté minuty. Po několika neslušných slovech pobízí: Ty vole, pojďme střílet. Žádá kolegu, aby se centrály zeptal, zda může začít aspoň krycí palbu, ať ho zaměstnají.

V čase 17.25 se střelec na ochozu postaví a začíná střílet do davu na náměstí. „Postavil se, do prdele, vemte ho,“ zvolá policista a jeho hlas poprvé za celou dobu ovládnou emoce.

Není úplně jisté, zda dostal souhlas. Ale po několika vteřinách slyšíme tři blízké výstřely a charakteristický cinkot munice o dlažbu.

Video pak končí, ale podle svědectví Formana právě tato střelba přes celé náměstí pachatele přinutila obrátit zbraň proti sobě.

„Jeden glock udělal víc práce než x mp5 okolo,“ shrnul to lapidárně jeden z diskutujících.

Podle novináře Jaroslava Kmenty ale video ukazuje, že zátah nebyl tak profesionální, jak ministr vnitra a policejní prezident prezentovali.

Vrah měl dostatek času chodit po ochozu a střílet do ulic. Policie neměla na místě odstřelovače, který by jej zneškodnil. Volně přešel přes celou šířku budovy, lidé z náměstí jej viděli a zoufale se ptali, proč jej někdo „nesundá“.

Vrah si mezitím několikrát nabil pušku a střílel po lidech na ulici.

„Rychlá a cílená akce to od policie nebyla. Udělala toho hodně, snažila se. Ale dokonalé to zdaleka nebylo,“ shrnul novinář, který se věnuje policejním kauzám.

A někdejší policejní vyšetřovatel Robert Šlachta, dnes předseda strany Přísaha, měl na policii rovnou konkrétní otázky. Lidé si podle něj zaslouží upřímnost ve vyjasnění, v kolik hodin byl dán pokyn k prověření minulosti střelce, který útvar jej zpracovával a s jakým výsledkem, a také vysvětlení, jak policie zjistila, že se střelec má inspirovat trestnými činy v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pořád to samý !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 22.12.2023 8:52:29
Policista se bojí vystřelit když nemá rozkaz.! Kauz kdy byl trestán policajt že praštil nebo zranil nějakého .....jsou stovky. Tohle je důsledek . Lidi ozbrojte se !

|  14 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…