„Zneužívají.“ K*kote, dostal za Ukrajince. Teď se směje on

29.03.2022 9:54 | Ze sítí

Prezidentovi České stomatologické komory nejeden komentátor nadával, když řekl, že do Česka někteří Ukrajinci míří proto, protože má kvalitní a dostupné zdravotnictví. A že pro tento druh migrace se vžil název „zdravotně pojišťovnická turistika“. Ozvala se slova jako „kokot“ či „zmrd“. Ovšem jak informoval server iDnes, ne všem Ukrajincům byla víza udělena. A Šmucler hlásí: Měl jsem pravdu.

„Zneužívají.“ K*kote, dostal za Ukrajince. Teď se směje on
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace ruských občanů žijících v Česku proti ruské vojenské intervenci na Ukrajině

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí
Před třemi dny vyšel na serveru ŽivotvČesku krátký rozhovor s prezidentem České stomatologické komory Romanem Šmuclerem o uprchlících z Ukrajiny. V něm řekl, že jeden z důvodů, proč do Česka míří tolik migrantů, je relativně otevřený a luxusní systém zdravotnictví.

„Pokud jde o stomatologii, tak v tom je to relativně dobré, protože Ukrajinci jsou zvyklí si to platit. Jiná situace je u onkologických onemocnění, protože se na Ukrajině rozkřiklo, že řada léků, které si musí lidé jinde platit, jsou v Česku zadarmo. Tak kdo má nějakou komplikovanou nemoc, tak míří do ČR,“ uvedl šéf ČSK.

„Musíme nějak vyřešit peníze, protože jsou v tuto chvíli Ukrajinci státní pojištěnci, a tím, že se to rozkřiklo, že pro těžce nemocné pacienty jsme otevření, tak sem asi selektivně budou jezdit lidi, kteří potřebují dražší péči,“ dodal a podotkl, že už existuje termín „zdravotně pojišťovnická turistika“. Článek pak vyšel s titulkem „Zdravotně pojišťovnická turistika, říká Roman Šmucler o Ukrajincích mířících před válkou do ČR kvůli péči zdarma. Promluvil o dopadech“.

Za tato slova se pak do Šmuclera pustil kde kdo. Například novinářka Apolena Rychlíková mínila, že Šmucler nemá soudnost. „Nemohl by pan Šmucler prostě jen chvíli netrousit svoje postřehy, mohlo by nás to proboha nějak přestat zajímat – aspoň nás v médiích? Nebo aspiruje na ministra zdravotnictví třeba u Babiše?“ ptala se.

Podobně, ale více sprostě, o něm mluvil cestovatel Dan Přibáň. „Proč Šmuclera novináři zvou k rozhovorům, když migraci rozumí stejně málo jako covidu? To už není jen v tom, že Šmucler je kokot, ale i v nesoudnosti médií. Takhle novináři ‚udělali‘ Okamuru, když byl ochoten vyjádřit se ke všemu,“ mínil.

„Bože, to je zmrd,“ poznamenal novinář a odborník na sociální sítě Daniel Dočekal.

I šéf stomatologické komory si všiml, co o něm na sociálních médiích koluje. A vrací úder: „Dostal jsem na twitteru pekelně vynadáno za článek, který jsem napsal o tom, že někteří Ukrajinci úplně mimo válku – například žijící v Polsku – cestují do ČR za benefity našeho zdravotnictví. To je pravda. Už to řeší i Vláda ČR. A to je dobře.“

Odkazuje se na článek serveru iDnes, podle kterého ne každý žadatel o vízum z Ukrajiny toto obdržel. „Jedná se buď o lidi, kteří žijí v Polsku, nebo o lidi, kteří pracují v Česku, ale mají v Polsku dlouhodobé vízum za účelem zaměstnání,“ uvedl pro iDnes zdroj znalý situace. Policie monitoruje, kdo do Česka přichází a zda není uveden na seznamu lidí již ze země vykázaných nebo hledaných Interpolem.

Několik uprchlíků mělo dle iDnesu vstoupit do Česka s falešnými pasy. „Sehnat si na Ukrajině falešné pasy nebyl dlouhodobě problém. Nejčastěji se objevují lidé, kteří cestují buď na falešné ukrajinské pasy, které mají vystavené na smyšlená jména, nebo na pasy Kazachstánu či Kyrgyzstánu,“ uvedl jeden policista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…