„Zřejmě do divadla chodí vzdělanější a kultivovanější lidé,“ běduje herec Hrušínský nad těmi, kteří rozhodovali volby

20.11.2017 17:13

Herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský se v rozhovoru pro Český rozhlas, pořad Osobnosti Plus, vyjádřil k současné politické scéně. Mimo jiné hovořil o prezidentu Miloši Zemanovi.

„Zřejmě do divadla chodí vzdělanější a kultivovanější lidé,“ běduje herec Hrušínský nad těmi, kteří rozhodovali volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský

Současný prezident a někteří další vrcholní představitelé státu jsou podle Hrušínského učiněným požehnáním pro satiru. „Pro svobodu a demokracii v naší zemi už bohužel méně,“ uvedl Hrušínský. Podle jeho slov v současné době někteří diváci reagují v divadle na určité narážky, vtipy a situace úplně stejně, jako reagovali diváci před rokem 1989. 

„Začínají v divadle hledat uvolnění a ventil, který jim chybí v reálném životě, který je utahován a tlačen. Nenápadně z našeho života mizí autentická svoboda a důvod, proč jsme v listopadu 1989 a dál toužili se dostat do svobodného světa. Tam jsme se dostali s odřenýma ušima a myslím, že si toho velice málo vážíme,“ sdělil dále Hrušínský. 

Jeho samotného velmi překvapil výsledek voleb, jenž si stále ještě neumí vysvětlit. „Zřejmě do divadla chodí vzdělanější a kultivovanější lidé, než kteří rozhodují o tom, jakým směrem se posuneme a kam budeme dále směřovat,“ dodal.

  • Původní text ZDE

Závěrem zmínil, že mezi hodnotami, které jsou v současné společnosti nejvíce ohrožené, jsou svoboda myšlení, vyjadřování. „Všiml jsem si na mnoha místech a v různých institucích, že si lidé s vámi povídají a nejednou se začnou rozhlížet, jestli je někdo neslyší. To mně připadá naprosto neuvěřitelné. Stejně jako to, že si někdo v prostorách českého parlamentu může přát, aby šli Židi, děti, gayové do plynu. Že se bude mluvit tak nezakrytě, bez obalu,“ sdělil závěrem, že mu to připadá otřesné a hanebné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…