...a zase ten doktor Macek. I dnes napsal o „našich padlých" a Afghánistánu

10.07.2014 12:21

Bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek, pravidelně komentující dění na svém blogu, vyvolal nevídaný rozruch svým prohlášením, že zemřelí čeští vojáci v Afghánistánu byli žoldáci. Mediální hlavní proud totiž razí spíše označení „naši padlí“.

...a zase ten doktor Macek. I dnes napsal o „našich padlých" a Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí

Proto se Macek k tématu ještě jednou vrátil, když se pozastavil nad úrovní některých svých kritiků. „Moje glosa pěkně rozvířila bahno české (vlastně pardon, pražské) žurnalistiky, léty pěkně odleželé,“ poznamenal Macek v narážce na redaktora Reflexu Jiřího X. Doležala, který mu napsal, ať jde místo oněch žoldáků uvědoměle zadarmo do Afghánistánu bojovat, nebo ať drží hubu.

„Jak už v Česku bývá zvykem, pokud nemáte na cokoliv ten `jedině správný názor`, následuje nikoliv debata a argumentace ad rem, tedy k věci, ale ad personam, tedy k osobě nositele `nesprávného` názoru. Jak typické, jak čecháčkovské!“ poznamenal Macek.

Pak požádal, aby mu někdo z kritiků bez emocí a v klidu vysvětlil, co vlastně v Afghánistánu bráníme. „Režim exprezidenta Karzáího a jeho výsledky? Režim jednoho z kandidátů, Abdulláha Abdulláha, který se prohlásil novým prezidentem, a pravděpodobný následný vývoj? Režim protikandidáta Ašrafa Ghaního, který se cítí být též prezidentem, a pravděpodobný následný vývoj? Bráníme části Afghánistánu a jejich obyvatele před jinými Afghánci? Které před kterými?“ ptá se Macek. Na tyto otázky by prý velmi rád slyšel odpovědi, protože sám je netuší.

Anketa

Který pražský primátor byl nejhorší?

hlasovalo: 4358 lidí

Pak ještě přidal glosu, která ale prý s hájením západních hodnot v Afghánistánu skutečně nesouvisí. Vůbec s ním totiž prý nesouvisí další a další vlny běženců z rozvrácených oblastí, které se valí do Evropy. Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová proto přišla s nápadem, že bychom je měli ochotně přijmout a na všechny další uprchlíky se připravit rozšířením kapacit pro příjem běženců. A v duchu evropské solidarity má být navýšení těchto kapacit finančně podpořeno. Země, které si na své území pustí více běženců, si přijdou až na šest tisíc euro.

Co dnes přesně napsal k tématu doktor Macek:

Ne, aby Vás napadlo dát si tuto zprávu do souvislosti „hájení našich hodnot“ v Afganistánu!
Do Evropské unie se přes Středozemní moře valí další a další vlny ilegálních běženců. Pro jejich utrpení má eurokomisařka pro vnitřní záležitosti alespoň částečné řešení. Cecilia Malmströmová chce v EU více uprchlíků a vyzývá členské země, aby vybudovaly větší kapacity pro příjem běženců. Zemím, které tak učiní, jménem Evropské komise nabízí finanční podporu ve výši šest tisíc eur (asi 165 tisíc Kč).

Hned moje první včerejší glosa o „našich padlých“, jak ji pojmenoval jeden novinář (ač byla mnohem obecnější), pěkně rozvířila bahno české (vlastně pardon, pražské) žurnalistiky, léty pěkně doleželé. A jak už v Česku bývá zvykem, pokud nemáte na cokoliv ten „jedině správný názor“, , následuje nikoliv debata a argumentace ad rem, tedy k věci, ale ad personam, tedy k osobě nositele „nesprávného“ názoru. Jak typické, jak čecháčkovské!

Může mi někdo neemotivně a s hlubokým vnitřním přesvědčením říct, koho či co v Afganistánu bráníme? Režim exprezidenta Karzáího a jeho výsledky? Režim jednoho z kandidátů, Abdulláha Abdulláha, který se prohlásil novým prezidentem a pravděpodobný následný vývoj? Režim protikandidáta Ašrafa Ghaního, který se cítí být též prezidentem a pravděpodobný následný vývoj? Bráníme části Afganistánu a jejich obyvatele před jinými Afgánci? Které před kterými? Jedny kmenové náčelníky před druhými? Nové Talibánce před starými Talibánci nebo ty staré před budoucími? Bráníme výsledky americké zahraniční politiky na Středním východě za posledních dvacet let? Napište mi, rád Vaše přesvědčení zveřejním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…