1 600 Kč. „Žrát cvrčky“ se nevyplatí. Daniel Vávra tuší, o co jde

26.04.2023 20:20 | Ze sítí

Cestovatel Daniel Přibáň prosazuje pojídání hmyzu, a nedávno proto obhajoval český start-up Sens Food, který se zaměřuje na prodej cvrčků. 80 gramů cvrčků za 649 korun. Ti, kteří jedení cvrčků vzdorují, jsou podle něj hlupáci šířící bludy o jedlém hmyzu. Herní vývojář Daniel Vávra přináší srovnání kila hovězího a kila cvrčků a přichází s tím, že hovězí je třikrát levnější a obsahuje i více proteinu. Novinářka a členka rady ČTK Angelika Bazalová Přibáňovi vzkazuje, že se lidé holt naučili jeho praktiky, jedná-li se o bojkot byznysů.

1 600 Kč. „Žrát cvrčky“ se nevyplatí. Daniel Vávra tuší, o co jde
Foto: Repro Facebook
Popisek: Cestovatel Dan Přibáň pojídá cvrčky z limitované edice

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28128 lidí
Podle Světového ekonomického fóra a jeho zakladatele Klause Schwaba by mělo požívání brouků být součástí moderního světa. V jejich pojídání vidí hned několik výhod. Broučci jsou bohatí na proteiny, přinášejí spoustu dalších zdravotních benefitů a jejich požívání je udržitelné. O tom, že se nyní prášek z cvrčků smí přidávat i do mouky a dalších potravin, nedávno rozhodla Evropská unie.

Cestovatel Daniel Přibáň jakožto zastánce pojídání hmyzu si nedávno na sociálních sítích stěžoval na šíření dezinformací ohledně tohoto tématu. Reagoval především na ztrátu odběratelů českého start-upu Sens Food, který vyrábí jídlo právě z hmyzu. Přibáň vysvětloval na Facebooku, že jedení hmyzu není pro lidstvo novinkou, a šíření odporu vůči hmyzu označil za dezinformaci šířenou hlupáky. Start-up Sens Food navíc na internetovém obchodu nabízí 80 gramů cvrčků jen za 649 korun.

„Není to nějak málo? Mají ty cvrčci housličky? Je mezi nimi brouk Pytlík? Není to od Přibáně kanibalismus?“ reaguje na ceny cvrčků a Přibáňova vyjádření český designér Daniel Vávra a usnáší se nad tím, že je jisté, že „za všechno můžou tupí dezoláti“. „Za 649 korun pořídíte 1 kg kvalitního hovězího, 80 g cvrčků s kořením,“ vyčítá a ironicky dodává, že koupí cvrčků však lidé mohou zachránit svět.

Pozastavuje se dále i nad tím, jak velkým tématem se cvrčci jakožto pokrm či příměs do jídla v poslední době stali. „V Brně dělají hamburgery, přidává se to do potraviny, kdo to nechce jíst, je dezolát, lepší lidé se předhánějí v deklamacích, zda raději jedí červy, cvrčky, nebo kobylky, dezinformátoři šíří řetězové e-maily o cvrčcích,“ píše a dodává, že neuplyne den, aby o cvrčcích nebyla v televizi reportáž.

Za zvláštní Vávra považuje i cenu broučků. „Normální oběd má obvykle 500 gramů a maso z toho představuje 150 gramů. Abych se nažral stejného množství cvrčků, musel bych za ně zaplatit 1 600 korun!“ spočítal Vávra s tím, že za 1 600 korun lze koupit i půl kila svíčkové. Vyvstává tak podle designéra otázka, proč je tak drahé vyprodukovat kilo cvrčků, když podle všech studií má být jejich produkce levná, snadná a ekologická. „Jak může drahá věc spasit svět před nedostatkem jídla? Neodráží cena náhodou náročnost výroby, a tedy i energii a emise?“ ptá se v příspěvku.

„Super kvalitní hovězí maso je třikrát levnější než broučí krmivo pro zvířata a má víc proteinu,“ dodává Vávra vyjádření i k údajnému vysokému podílu proteinu v hmyzu. Na 100 gramů obsahují broučci 24 gramů bílkovin, na stejné množství hovězího masa to je gramů 26, cituje na Facebooku ze stránky Eat this, Not that. „Proč bych měl jíst drahé brouky dochucené kořením, když můžu jíst levněji dobré zdravé jídlo? Jo, možná proto, že hovězí je na seznamu škůdců světlých zítřků a jeho produkce se už teď v EU omezuje,“ prohlašuje.

Česká podnikatelka Angelika Bazalová Danielu Přibáňovi vyčítá pokrytectví. Způsob, kdy se kampaní bojkotuje něčí byznys, do Česka podle jejích slov zavedl právě Přibáň a jemu podobní. „Mně to přijde zajímavé, protože tyhle způsoby, kdy se kampaní bojkotuje něčí byznys, sem zavedli právě lidé jako Přibáň. Názory, že některé zboží by se z různých důvodů mělo bojkotovat, většinou pocházejí právě od strážců mravních hodnot,“ píše na Facebooku. „Dezoláti jsou hrozný, máte pravdu, pane Přibáni,“ uznala a přidala poznámku, že se tyto jeho praktiky rychle naučili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

8:23 Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

Mezinárodní písňovou soutěž Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2024 vyhrálo Švýcarsko, které…