1. máj: Anarchisté uspořádají piknik. U sochy Žižky proběhne demonstrace

01.05.2023 6:30

Lidé v Česku si dnes připomínají 1. máj – Svátek práce. V Praze i dalších městech se uskuteční shromáždění a demonstrace politických stran, po celé zemi se organizují majálesy, stavění máje, prvomájové průvody i akce, které první květnový den spojují spíše s oslavami lásky.

1. máj: Anarchisté uspořádají piknik. U sochy Žižky proběhne demonstrace
Foto: Hana Brožková
Popisek: Václavské náměstí, ilustrační foto

Na Střeleckém ostrově v centru Prahy si Svátek práce připomenou sociální demokraté i komunisté. Anarchisté na stejném místě pořádají piknik, zhruba hodinu po poledni se pak vydají pochodem přes centrum na ostrov Štvanice. Iniciativa Zachraňme náš stát organizuje mírový pochod z náměstí Republiky na Vítkov, kde se pod sochou Jana Žižky uskuteční demonstrace. Na Letné u metronomu je ohlášena akce Chceme mír!, kterou pořádá uskupení Česká suverenita. Na Kampě se uskuteční studentský majáles.

Ve Zlíně prvomájové oslavy navazují na baťovskou tradici. Prvomájový průvod vyjde od Baťova mrakodrapu, cíl bude na náměstí Míru. Do průvodu se zapojí členové různých spolků a organizací, lidé ponesou transparenty s dobovými hesly.

Svátek práce je mezinárodní dělnický svátek, který se první květnový den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacionála na připomínku vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si podle nich socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.

O dnešním svátku mohou být nákupní centra či potravinové řetězce otevřené. Jiná situace bude za týden, kdy se slaví Den vítězství. Osmého května musí mít obchody nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době zavřeno. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a nádražích. Kurýři rozvážkových služeb nabídnou rozvoz nákupů po oba sváteční dny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…