100 tisíc zabitých a zraněných Rusů. To samé u Ukrajinců, odhadl generál z USA

10.11.2022 9:54

Nejvyšší americký generál odhadl, kolik vojáků za devět měsíců války padlo na ukrajinské straně a kolik vojáků padlo na ruské straně. A uvedl čísla. Institut pro studium války se podíval na situaci na frontě. Konstatoval, že u Chersonu Ukrajinci dosáhli toho, co chtěli.

100 tisíc zabitých a zraněných Rusů. To samé u Ukrajinců, odhadl generál z USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Institut pro studium války (ISW) sídlící ve Washingtonu hlásí, že Ukrajinci v Chersonu pravděpodobně dosáhli toho, co chtěli, donutili ruské ozbrojené síly stáhnout se na levý břeh Dněpru bez výraznějších lidských ztrát ukrajinských ozbrojených sil.

„Kampaň s cílem donutit ruské síly stáhnout se přes Dnipro (rusky Dněpr) bez nutnosti velkých ukrajinských pozemních ofenzív pravděpodobně uspěla. Ukrajinské síly dosáhly také územních zisků severovýchodně od města Cherson a pokračují v dalším postupu,“ hlásí ISW na sociální síti Twitter.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Nejvyšší americký generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů USA, odhadl, že od 24. února 2022 zemřelo nebo bylo zraněno kvůli ruské agresi na Ukrajině 100 tisíc ruských vojáků a stejně tolik ukrajinských vojáků. O jeho odhadu informovala BBC.

„Díváte se na více než 100 000 zabitých a zraněných ruských vojáků,“ řekl generál Milley. „Totéž pravděpodobně platí i na ukrajinské straně,“ dodal. Generál rovněž naznačil, že zemřelo přibližně 40 000 civilistů.

A pro srovnání - odhaduje se, že v afghánském konfliktu v letech 1979-1989 zahynulo 15 000 sovětských vojáků.

BBC upozornila, že odhady mrtvých a zraněných jsou jen přibližné, protože obě strany úzkostlivě tají, kolik krve kvůli ruské agresi ve skutečnosti teče.

Poslední aktualizace Moskvy ze září uvádí, že od začátku konfliktu bylo zabito pouze 5 937 vojáků, přičemž ministr obrany Sergej Šojgu odmítl zprávy o výrazně vyšším počtu mrtvých. Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zálužný v ukrajinských médiích uvedl, že dosud zemřelo 9 000 ukrajinských vojáků.

Mark Milley, pár slov věnoval také úvahám o jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle generálova názoru jsou taková jednání možná až v situaci, kdy jak Ukrajina, tak Rusko dospějí k názoru, že vojenskými prostředek nelze válku vyhrát.

OSN dále eviduje 7,8 milionu uprchlíků z Ukrajiny v celé Evropě, včetně Ruska. Toto číslo však nezahrnuje ty, kteří byli nuceni opustit své domovy, ale zůstávají na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…