118 kilometrů nových dálnic, slibuje ministr Kupka. A rozeslal jízdenku

31.12.2023 20:23

Celkem 118 kilometrů dálnic by se mělo v příštím roce otevřít podle ministra dopravy Martina Kupky. Letos se přitom otevřelo pouhých 15 kilometrů. A plánuje se i výstavba vysokorychlostní železnice, která je ale spíše vizí příštího desetiletí.

118 kilometrů nových dálnic, slibuje ministr Kupka. A rozeslal jízdenku
Foto: Metrostav
Popisek: Probíhající etapa rekonstrukce dálnice D1

Příští rok by se nám mělo lépe jezdit. Dálniční síť se totiž rozroste o 118 kilometrů nových úseků. V letošním roce přitom bylo zprovozněno pouhých 15,4 kilometru dálnic.

Slibované vysokorychlostní tratě však zůstávají stále jen v říši snů.

Šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS) pro server Novinky.cz uvedl, že v příštím roce půjdou do provozu dvaceti- až třicetikilometrové úseky.

Mělo by jít o pokračování jihočeské dálnice D3, dokončení písecké D4 a na Moravě úseky dálnic D48 u Bělotína a Frýdku-Místku, a D55 v úseku od Babic až k Bzenci. Letos se přitom moc nových dálničních úseků neotevřelo.

Co je však zatím k dispozici jen na papíře, je vysokorychlostní železnice.

Stát sice, jak píše server CNN Prima News, zahájil první kroky k realizaci vysokorychlostních tratí na Moravě, ale dokončení prvních kilometrů se stále odkládá. Poprvé by se cestující mohli svézt nejdříve v roce 2030.

Vysokorychlostní trať by měla vést mezi Prahou a Drážďany, dále mezi Prahou a Brnem i na koridoru mezi Ostravo a Prosenicemi. Jízdní doba mezi Prahou a Ostravou se zkrátí na necelé dvě hodiny. 

A na novinky v resortu dopravě poukázal i ministr dopravy ve svém novoročním přání, které zaslal redakci ParlamentníhListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…