139 procent přirážka na jablka. „Nabonzováno“ vše

20.03.2023 14:14

Až milion ovocných stromů, většina jabloní. Tolik prý padne za oběť dle Agrární komory ČR kvůli politice obchodních řetězců, které nechtějí českým ovocnářům zaplatit dost na to, aby pokryli alespoň náklady. Ale účtují i na jablkách 139 % přirážku a raději kupují dotovaná jablka z Polska. Do toho přicházejí zprávy ze Slovenska, kde řetězce některé ceny zastropují. Ale v Česku se prý nic takového nechystá, protože slevové akce jsou dostatečné

139 procent přirážka na jablka. „Nabonzováno“ vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí
Jak jsme již informovali, v Česku se likvidují ovocné sady. Proč tomu tak je, opět připomíná Agrární komora ČR. „Letos zmizí z české krajiny JEDEN MILION ovocných stromů,“ varuje komora s tím, že mizet budou především jabloně.

„Mohou za to obchodní řetězce. České ovocnáře totiž tlačí do nereálně nízkých výkupních cen. V konkurenci štědře dotovaných levných dovozových jablek z Polska jsou česká jablka těžko prodejná. Nabízené výkupní ceny v supermarketech českým ovocnářům ani nepokryjí náklady, proto se mnozí sadaři rozhodli se svým podnikáním skončit,“ ukazuje komora prstem na důvod kácení stromů.

A varuje před následky, které kácení může mít: „Na kůře stromů přežívá mnoho užitečných organismů, které příroda potřebuje. Stromy také bývají útočištěm pro ptáky. Těžko přezimují a zahnízdí na vyklučených a zoraných polích. Původní české jablko brzy bude na pultech obchodů raritou. A děti se jednou budou ve škole učit, že Česko kdysi bývalo zemí jabloňových sadů a mělo i několik typických odrůd jako Panenské české, Ontario nebo Matčino.“

Řetězce už předtím komora obvinila, že nechtějí českým ovocnářům zaplatit cenu, která by jim alespoň pokryla náklady. „Čeští pěstitelé dle ČSÚ aktuálně dodávají jablka do obchodů průměrně za 12,74 Kč/kg. V obchodech ale stojí kolem 30,47 Kč/kg. To je přirážka neuvěřitelných 139 %. Tady názorně vidíte praktiky obchodních řetězců,“ uvádí komora. 

„Mnohé supermarkety však nabízejí polská jablka v akci za 12,90 Kč/kg. Z Polska se k nám totiž vozí tamní vládou štědře dotovaná jablka za cenu kolem 10,68 Kč/kg. Proč se tedy česká jablka nemohou v akci prodávat se stejnou přirážkou? Obchodníci by měli stejný zisk jako v případě polských,“ ptá se komora.

A peskuje ministra zemědělství Zdeňka Nekulu z KDU-ČSL. „Ministerstvo zemědělství České republiky chce oceňovat diplomem supermarkety, které prodají nejvíce tuzemských jablek. To je snad ze strany úředníků špatný vtip, neboť řetězce prodávají převážně dovozová jablka. Ministr Zdeněk Nekula by se měl spíše zasadit o to, aby se z českých ovocných sadů nestávalo dřevo na topení,“ vzkazuje Agrární komora ČR.

Jak informovala ČTK, na Slovensku se osm největších maloobchodních řetězců chystá k zastropování cen. Potraviny s cenovým stropem, mezi které bude patřit hlavně zboží slovenského původu, maloobchod označí logem „Protiinflační garance“ a jejich ceny by měl zveřejnit na svých webových stránkách.

Jít ve stopách Bratislavy se Praha nechystá, alespoň ne zatím. „S parametry slovenské iniciativy se seznámíme, nicméně v tuto chvíli na přípravě jakéhokoliv zastropování cen nepracujeme,“ uvedl pro Lidovky.cz mluvčí českého ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. V úterý se má na téma ceny potravin sejít mezirezortní skupina.

Řetězce také stropování neplánují. „Jako diskontní řetězec dlouhodobě nabízíme našim zákazníkům nejvýhodnější ceny na trhu. Každý týden pak současně nabízíme stovky produktů s akčními slevami v řádech desítek procent,“ uvedl například mluvčí Penny Tomáš Kubík.

„Ve slevách se v Česku aktuálně prodá přes 60 procent potravin. Zastropování cen přitom není nic jiného než dlouhodobá slevová akce na předem určenou část sortimentu. Považujeme za vhodnější slevy střídat, aby měli zákazníci bohatší výběr a nedocházelo ke zdražení těch potravin, jejichž ceny nejsou zastropované. Zároveň ale tyto zahraniční aktivity sledujeme a vyhodnocujeme jejich efektivitu, včetně zapojení dodavatelů, kteří také musejí garantovat dobrovolné snížení cen,“ řekl dle iDnes prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dávno už měl být použit zákon o lichvě,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseM.Kulhavý , 20.03.2023 15:50:59
ten o předražení mluví jasně - pokuta a basa. Uplatnit ho alespoň jednou, dvakrát a bylo by určitě vymalováno!!!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…