1464 Kč měsíčně. Tak vás ekologicky zdaní Brusel. Orbán to odhalil

31.05.2021 7:24

Kromě letecké dopravy, energetiky a průmyslu by nově měly být ekologicky zdaněno i stavebnictví a ostatní doprava. Jako součást dalšího klimatického balíčku to dle deníku Echo24 chce šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová i kancléřka Angela Merkelová. To by ovšem znamenalo zdražení pro koncového spotřebitele. A proti tomu se již dříve vymezil maďarský premiér Viktor Orbán, který uvedl i konkrétní sumu.

1464 Kč měsíčně. Tak vás ekologicky zdaní Brusel. Orbán to odhalil
Foto: Repro Facebook
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí
Jak je známo, Evropská unie si klade za cíl být do roku 2050 takzvaně uhlíkově neutrální, tedy aby čisté emise oxidu uhličitého v roce 2050 byly v součtu nulové. Součástí tohoto snažení je i systém emisních povolenek. A jak informuje deník Echo24, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se nyní vyjádřila pro celoevropské zdanění emisí uhlíku z dopravy a z budov, což má být součást chystaného dalšího klimatického balíčku. Dosud emisní povolenky figurovaly jen v letectví, průmyslu a energetice. Uhlíkovou daň v dopravě a stavebnictví dle Echa24 podporuje také německá kancléřka Angela Merkelová.

Stejně jako u dřívějších emisních povolenek by tato daň měla začínat na nízké úrovni a postupně se navyšovat. Von der Leyenová prý navíc slibuje blíže nespecifikované zmírnění finanční zátěže pro potřebné státy.

Je nabíledni, že vyšší zdanění zvýší cenu zdaněných komodit, která nakonec dopadne na spotřebitele. Jak upozorňuje na stránkách Echa24 ekonom Dominik Stroukal, ve Švédsku, kde byla uhlíková daň zavedena, byla daňová zátěž z ní kompenzována snížením daně z příjmu. Ale to podle něho v Česku už nepřipadá v úvahu.

Varuje, že tato daň dopadne na ty nejchudší, například domácnosti, které stále topí uhlím. Nemluvě o tom, že se zákonitě začnou zvedat ceny nemovitostí a podle Stroukala už z dat ze zemí, kde uhlíkovou daň zavedli, vyplývá, že vede ke ztrátě pracovních míst a nárůstu zadlužení.

Jak tento klimatický balíček uspěje je otázka. Nicméně, pokud jde o dopady, proti tomu, aby náklady nesli právě jednotlivci a rodiny, se vyslovil maďarský premiér Viktor Orbán. Podle něj by měly za znečišťování platit právě velké společnosti, což uvedl dle deníku Hungary Today minulé pondělí před summitem evropských lídrů.

Orbán dokonce odhadl i cenu, kterou by průměrná maďarská rodina platila za boj s klimatickými změnami. Jedná se údajně o 20 000 forintů měsíčně, tedy přibližně 1 464 korun. „To je nepřijatelné,“ uvedl Orbán ve videu a dodal, že cenu musí platit ti, kdo znečišťují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…