150 tisíc běženců v naší malé zemi. Apokalypsa! Pokud vás v neděli zaujal Zeman, zde máte prezidentské pokračování

04.08.2015 7:11

Prezident Miloš Zeman očekává apokalypsu. Tak nazval Blesk skutečnost, že by se do Česka mohlo navalit až 150 tisíc běženců, jak hlava státu uvedla v rozhovoru v Lánech. „Prezident Miloš Zeman věští: Vidím zemi malinkou a 150 tisíc uprchlíků,“ přirovnává deník prezidenta ke kněžně Libuši. Nakolik je Zemanovo proroctví realitou, se nyní Blesk zeptal několika odborníků. Článek na titulní straně s velkým alarmujícím nadpisem následuje po Zemanově nedělním výživném rozhovoru.

150 tisíc běženců v naší malé zemi. Apokalypsa! Pokud vás v neděli zaujal Zeman, zde máte prezidentské pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

„Aniž bych prozrazoval své zdroje, i někteří členové české vlády mají obavy, že je to pouze začátek procesu, který může vést k desetinásobkům, možná až stonásobkům toho prvního čísla. A vždycky je lepší nějaký nebezpečný proces zarazit už v začátku,“ prozradil prezident. Tím prvním číslem je schválený počet 1500 uprchlíků, kteří by měli být na území Česka přijati. Podle hlavy státu však musíme očekávat například i příliv ukrajinských imigrantů.

A vyloučit se nedají ani teroristé Islámského státu. „Jako varianta se to nabízí. Řada těch lidí utíká právě z oblastí, kde Islámský stát funguje,“ řekl odborník na bezpečnost Andor Šándor. 

Čeho se však obávat podle odborníků nemusíme, jsou exotické nemoci. Ministerstvo zdravotnictví v této souvislosti ubezpečuje, že uprchlíci jsou vyšetřováni lékaři a epidemiology. A podle Šándora se nemusíme obávat ani války. „Současná vlna migrace nezavdává důvod se domnívat, že by mohl v Evropě vzniknout konflikt,“ říká.

Co uprchlíkům ve vstupu do naší vlasti nahrává, je určitě to, že se nebudou zavírat hranice. V případě, že ano, půjde jen o výjimečné a krajní opatření. Zároveň je také zcela zřejmé, že uprchlíci by na našem území nezůstávali bez finančních prostředků. „Získá-li běženec azyl, je státem zabezpečen stejně jako občan České republiky,“ řekla Blesku Irena Dlesková z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…