19 mrtvých do 54 let. 570 nad 65 let. Oběti covidu-19 v ČR

07.10.2020 7:45

Kamenem úrazu každé diskuse o covidu-19 jsou statistiky. Jednak je zde známá debata, zda někdo zemřel „s covidem“ či „na covid“, ale také srovnání počtu obětí chřipky s počtem obětí covidu a jiná srovnání. Velkým bodem sporu v diskusi o covidu je i statistika úmrtí a jak vysvětlovat data v ní. Statistiky z krajských hygienických stanic nabízejí celkem jasný přehled, který ukazuje, že s nemocí umírají zejména senioři. A to až 11krát více, než lidé, kteří ještě na důchod nedosáhli.

19 mrtvých do 54 let. 570 nad 65 let. Oběti covidu-19 v ČR
Foto: hns
Popisek: Koronavirus v České republice, ilustrační koláž

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí

Ministerstvo zdravotnictví čerpá data z hlášení krajských hygienických stanic. Ty v současné době uvádějí celkový počet zemřelých 620 osob. Jak je u statistiky zdůrazněno, jedná se o úmrtí tzv. s covidem. Doslova: „Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 v jednotlivých krajích ČR a podle věkových skupin zahrnuje všechna úmrtí osob, které byly pozitivně testovány na covid-19 (metodou PCR) bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí, a k jejichž úmrtí došlo v rámci hospitalizace či mimo ni.“ Jak se na stránkách taktéž uvádí, kvůli potvrzování a uzavírání případů na krajských hygienických stanicích jsou data zpětně doplňována vždy ve středu odpoledne, současná tabulka pochází z dat do neděle 27. 9. O dva dny aktuálnější přehled úmrtí podle okresů hovoří o 654 mrtvých.

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
Co z více než týden starých dat celkem jasně vyplývá, je převaha úmrtí starších pacientů. Do 24 let s covidem v Česku dle dat nezemřel vůbec nikdo, do 34 let jedna žena. Celkově mezi nakaženými covidem ve věku od narození až do 54 let zemřelo v Česku „pouze“ 19 lidí. Pokud bychom interval rozšířili až na 64 let, rozroste se počet zemřelých na 50, stále však tvoří pouhých 8 % všech úmrtí s covidem.

Zbylých 92 % tvoří lidé ve věku 65 a dál. Překvapivě vyrovnané jsou počty zemřelých mezi 75. a 84. rokem a těmi, jimž bylo 85 let a více, jedná se resp. o 213 a 212 lidí. V „mladší“ kategorii 65–74 je zemřelých 145. Dohromady s covidem zemřelo 570 lidí v důchodovém věku, což je více než jedenáctkrát počet zemřelých ve věku předdůchodovém.

S covidem výrazně častěji umírají muži. Statistika eviduje 366 úmrtí mužů, oproti 254 úmrtím žen, muži tedy tvoří téměř 60 % „obětí“ viru. Více žen umírá s covidem pouze ve věkové kategorii 85+, zde je ovšem nutné vzít v úvahu, že ženy mají střední délku života v Česku vyšší než muži.

Zdroj: onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/prehledy-khs

Dodejme, že podle statistik z hygienických stanic je drtivá většina ze všech potvrzených případů právě ve věku 0-54. Lidé od 55 let dál tvoří pouhých 22 %, senioři od 65 let dál dokonce jen 12 %.

Zdroj: onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/prehledy-khs

Smutné prvenství v počtu zemřelých má hlavní město Praha se 162 zemřelými (bráno ze statistiky okresů). Po ní následuje Moravskoslezský kraj, třetí je Středočeský kraj. Dodejme, že Středočeský kraj je nejlidnatějším krajem, přesto je ve statistice až třetí, s počtem úmrtí ne nepodobným Karlovarskému a Jihomoravskému kraji. Moravskoslezský kraj je na tom populačně velice podobně jako Jihomoravský kraj, přesto se oba kraje liší o více než 50 úmrtí s covidem.

Zdroj: onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/prehledy-khs

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…