300 případů korupce v Evropském parlamentu. Stohy důkazů „promluvily“

04.12.2023 11:28

Evropským parlamentem po celé roky prorůstala korupce. Mají to dokládat dokumenty, které se dostaly do rukou novinářům. Prý bylo zaznamenáno až 300 případů, kdy se prostřednictvím korupčního jednání někdo pokusil ovlivnit demokratické procesy v Evropském parlamentu.

300 případů korupce v Evropském parlamentu. Stohy důkazů „promluvily“
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Korupce prostupuje Evropským parlamentem po desetiletí. Podle serveru Politico to ukazuje soubor dokumentů, k nimž se novináři dostali. Podle dokumentů, které publicisté pročítali dlouhou dobu, mezi přední plátce, kteří se snaží ovlivnit demokratické procesy, patří podle listin nejčastěji státy Katar, Maroko, Mauretánie. Ty byly ochotné utratit až 4 miliony euro.

„Skandál poprvé vyšel najevo přesně před rokem tento týden, kdy byli Panzeri, Giorgi a další klíčové postavy zatčeni v sérii dramatických razií zahrnujících pytle hotovosti a odporné příběhy o zahraničním vměšování do srdce demokracie EU. Mezi akce zaznamenané v dokumentech patří některé, které mají významný dopad na fungování Evropské unie – například plán na zrušení šesti parlamentních rezolucí odsuzujících porušování lidských práv v Kataru a práce na uzavření dohody o bezvízovém styku mezi Dauhá a EU,“ uvedl server Politico EU s tím, že viděl dokumenty, z nichž bylo zřejmé, že snahy o ovlivňování Evropského parlamentu probíhaly minimálně v letech 2018 až 2022.

„V rámci vyšetřování byli zatím zatčeni čtyři současní a bývalí europoslanci na základě předběžných obvinění z korupce, praní špinavých peněz a členství ve zločinecké organizaci. Mezi podezřelé patří Panzeri, Giorgi a Eva Kaili, Giorgiho partnerka a bruselská fanynka, která byla po vypuknutí skandálu sesazena z funkce místopředsedkyně parlamentu. Zatímco vyšetřovatelé mají podezření, že Panzeri a jeho síť manipulovali parlamentem jménem Kataru a dalších států, dokumenty naznačují, že se také pokoušeli využít nedostatečné znalosti zahraničních úředníků o demokracii v EU,“ informoval server s tím, že europoslanci sázeli také na to, že jejich partneři sedící s nimi u stolu vůbec netuší, jak přesně demokratické procesy v EU fungují.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57640 lidí

Zmínění politici dosáhli mimo jiné toho, že zajistili, že Dauhá dosáhlo dohody o bezvízovém styku s EU. „Konečné hlasování o dohodě bylo od vypuknutí skandálu odloženo,“ doplnil server Politico.

„Jedna operace v roce 2021 byla například zaměřena na jmenování vysokého policejního úředníka ze Spojených arabských emirátů Nasera Al-Raisiho novým prezidentem Interpolu. Vztahy mezi Katarem a Spojenými arabskými emiráty, jeho sousedem v Perském zálivu, byly napjaté a diplomatické styky byly přerušeny v letech 2017 až 2021. Stejně jako mnoho tehdejších politiků a nevládních organizací, Panzeriho přítelkyně, poslankyně Maria Arena, naléhala na země EU, aby se postavily nominaci Al-Raisiho,“ pokračoval v popisu situace server.

Skupina poslanců se také zasadila o zmírnění kritiky Maroka za to, že v roce 2021 nechalo přes své hranice přejít tisíce migrantů. Marocký ministr zahraničí ale kategoricky popřel, že by se jeho země o něco takového pokoušela.

Server Brussels Times s odvoláním na další zdroje upozornil už v lednu roku 2023, kdy vyšlo najevo, že se Maroko pokoušelo ovlivnit postoj Evropského parlamentu. Bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri, který v instituci působil mezi lety 2004 až 2019, prý dlouhodobě bagatelizoval porušování lidských práv v Maroku. Podle serveru Panzerimu v jeho úsilí soustavně pomáhal jeho bývalý asistent Francesco Giorgi, současný poradce italského poslance Andrey Cozzolino (z levicové frakce S&D) a partner řecké europoslankyně Evy Kaili (S&D).

Bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri uzavřel s vyšetřovateli dohodu o vině a trestu, ke korupčnímu jednání se přiznal a popsal některé detaily. Kali prostřednictvím svého právníka veškerá obvinění odmítla.

V Evropském parlamentu se už nějaký čas vede debata o tom, zda bylo uděláno dost pro to, aby se podobné případy už nepakovaly.

„Zdá se, že systém je mnohem rozsáhlejší, než jsme dosud předpokládali,“ vyjádřil se pro Politico poslanec za německé Zelené Daniel Freund. „Zdá se, že si můžete koupit nebo alespoň ovlivnit určitá rozhodnutí v parlamentu, nebo alespoň existují někteří bývalí poslanci EP, kteří se snaží, aby všichni věřili, že to lze a prodávají to jako službu,“ pokračoval.

Předsedkyně Parlamentu Roberta Metsola „osobně usnadnila vyšetřování“ tím, že byla „přítomna při domovních prohlídkách dvou belgických poslanců EP (v prosinci 2022 a v červenci 2023), jak požaduje belgická ústava, dopnil k situaci server Politico.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Uf,,,,,,!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekámoš , 04.12.2023 12:17:24
Jak máme věřit, že budou rozhodovat objektivně ??? Prodejné děvky se budou vždy řídit heslem "KDO DÁ VÍC"!!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…