400 milionů za služby právníků. Podívejte se, jak Bendl a jiní utrácejí vaše peníze

28.05.2013 9:11

Právní služby pro ministerstva stojí stamiliony. Najímají si totiž externí služby, a to přesto, že mají svá právní oddělení s týmy právníků. Problému si všímá MF DNES. Je důvodem pro vypisování soutěží na externí služby to, že ministerští právníci na svou práci nestačí?

400 milionů za služby právníků. Podívejte se, jak Bendl a jiní utrácejí vaše peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Praxe na ministerstvech je často taková, že navzdory vlastním týmům právníků vypisují soutěže za stamiliony na externí právní služby. MF DNES uvádí příklad Ministerstva zemědělství. Ministr Petr Bendl (ODS) vyhlásil tendr za 100 milionů korun, a to prý na 4 roky. To znamená, že by vítěz ministerstvo zastupoval ještě poté, co jej již bude řídit jiná vláda.

V tomto konkrétním případě však Bendl po kritice stínového ministra zemědělství Michala Haška od záměru ustoupil a zredukoval zakázku na 2 roky a cenu do 40 milionů. Michal Hašek však podle MF DNES upozorňuje, že by taková redukce byla na místě i v dalších chystaných zakázkách ministerstva.

Například Lesy ČR, které spadají pod Ministerstvo zemědělství, prý hodlají zaplatit za právní služby 400 milionů. MF DNES připomíná, že kritici si myslí, že by vše měli vyřešit vlastní právníci, tedy zaměstnanci.

„Za mě tam byl odbor se čtyřmi právníky. A za tu dobu si vzpomínám na jeden jediný případ, kdy jsme si nechali udělat externí posouzení asi za sedmdesát tisíc,“ řekl MF DNES místopředseda sněmovny a dřívější ředitel Lesů ČR Jiří Oliva z TOP 09.

Jak je to na ostatních ministerstvech

Například Ministerstvo práce a sociálních věcí prý potřebuje vyřešit IT zakázky po ministrovi Jaromíru Drábkovi a jeho stíhaném náměstkovi Vladimírovi Šiškovi. MF DNES píše, že právě na to hledá úřad externího právníka za 42 milionů na 4 roky.

Ministerstvo obrany podle deníku nyní vybírá 5 advokátních kanceláří za 40 milionů na 3 roky. MF DNES pak upozorňuje na nejdražší spory. Vzhledem k mnoha mezinárodním arbitrážím má velké výdaje na právníky Ministerstvo financí. Loni to prý bylo přes 52 milionů korun. Ministerstvo zdravotnictví má značné výdaje ve sporu s firmou Diag Human. Loni šlo prý jen na tento spor 26 milionů.

Opozice tuto praxi kritizuje

Podle stínového ministra práce Romana Sklenáka by tato praxe neměla pokračovat. „Tohle by mělo skončit. Většina resortů má vlastní právní oddělení, které by mělo být schopno běžnou agendu pokrýt. A pokud je zde něco složitějšího, tak k tomu tady je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ míní Sklenák (ČSSD).

Úřady se však podle MF DNES většinou brání tvrzením, že jejich právníci na vše nestačí, a to jak početně, tak vědomostmi. Právníků se znalostmi evropské a české legislativy není prý na pracovním trhu dostatek. Ústavní soudkyně Ivana Janů naproti tomu podle MF DNES upozorňuje, že „ministerští právníci získají potřebnou praxi tím, že se budou případy zabývat – a ne že to za ně vezmou kolegové ze soukromé sféry".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…