45 Kč za litr nafty. Už brzy a víte, komu napsat

29.11.2023 12:31 | Monitoring

Blíží se zlomové datum. Pokud EU nerozhodne o prodloužení výjimky na odběr ruské ropy pro Česko, řidiči pravděpodobně u pump brzy pocítí zdražení. Ekonom Lukáš Kovanda upozornil, že ceny pak možná budou atakovat až 45 korun za litr. Problém je prý navíc v tom, že Česko v posledních letech spíš zvyšuje svou závislost na ruské ropě, než že by ji snižovalo.

45 Kč za litr nafty. Už brzy a víte, komu napsat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Od chvíle, kdy na konci února 2022 vtrhli ruští vojáci na Ukrajinu, se EU snaží odstřihnout od dodávek ruské ropy. Česko, Slovensko či Maďarsko, které bylo na těchto dodávkách závislé prakticky ze sta procent, dostaly výjimku, že mohou ruskou ropu na výrobu paliv čerpat dál. Tato výjimka však končí 5. prosince, tedy za pár dní.

Slovenská vláda Roberta Fica už pár dní usiluje o prodloužení této výjimky, protože bez ní už společnost Slovnaft nebude moct vyvážet své ropné produkty do Česka. Informoval o tom server Lidových novin.

„Pokud Evropská komise v brzké době neprodlouží Slovensku, Česku a Maďarsku výjimku z embarga na dovoz benzinu a nafty vyrobených z ruské ropy, přijdou české čerpací stanice o miliony litrů paliv (zejména nafty) z bratislavského Slovnaftu. A Slovnaft o svého největšího zahraničního odběratele,“ napsal server.

Ekonom Lukáš Kovanda na sociální síti X upozornil, že čeští řidiči by snížení množství paliv na trhu brzy pocítili ve svých peněženkách.

„Česko představuje pro Slovnaft klíčové odbytiště, přičemž zároveň je Slovnaft zase stěžejním dodavatelem paliv, zejména nafty, do Česka. Pokud by se Česko mělo obejít bez dodávek paliv ze Slovnaftu, řidiči u tuzemských čerpacích stanic si pořádně připlatí. Mohlo by se jednat až o několik korun na litr, takže v krajním případě nelze vyloučit zdražení pohonných hmot v ČR až k úrovni 45 korun za litr. Nyní se ceny u čerpacích stanic v ČR pohybují celorepublikově nejčastěji mezi 37,50 a 38 korunami za litr,“ napsal Kovanda.

Ekonom také upozornil, že do Česka letos míří největší množství ropy a ropných produktů z Ruska od roku 2010. Odkázal přitom na data Českého statistického úřadu, podle kterého v roce 2023 Česko dosud dovezlo 3,48 milionu tun ruské ropy a s ní spojených ropných produktů.

„V prvním letošním pololetí dováželo Česko ropovodem Družba ropu z Ruska v objemu odpovídajícím kolem 65 procent celkového ropného dovozu. Loni to bylo 56 procent a v předchozích letech ještě méně. Podíl ruské ropy je tak letos nejvyšší minimálně od roku 2012, vyplývá z údajů společnosti Mero. Česko se tak zatím od ruské ropy ani v nejmenším fakticky neodstřihává, naopak, svůj ropný dovoz z Ruska zvyšuje,“ upozornil Kovanda.

Jedním dechem však dodal, že vláda Petra Fialy (ODS) usiluje o to, aby se od ruské ropy mohla odstřihnout během roku 2025, a to díky dodávkám z ropovodu TAL.

Lukáš Kovanda promlouvá

Lukáš Kovanda promlouvá

Lukáš Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pozor, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 29.11.2023 13:15:01
Demagog Fiala nás bude určitě přesvědčovat, že se nic nemění, když budete pokaždé tankovat za tisíc korun.

|  6 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …