6 korun zdražení ve výrobě, 14 Kč v marketu. „Spiknutí.“ Přiznáno veřejně

25.05.2023 11:28 | Ze sítí

„Během podzimu loňského roku dochází k postupnému nárůstu cen u cukrovarů zhruba o nějakých 6 Kč, ale ve stejný okamžik obchodníci zdražili skokově o 14 Kč.“ To přiznal ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Svaluje vysoké ceny potravin zejména na obchodníky a vidí zde skrytý kartel. Opravdu jde o „spiknutí“ marketů?

6 korun zdražení ve výrobě, 14 Kč v marketu. „Spiknutí.“ Přiznáno veřejně
Foto: Repro Facebook
Popisek: Cukr v supermarketu

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula byl v minulých týdnech středem posměchu při jeho občas mediálně dost neobratné snaze zasadit se o zlevnění potravin. Pobavení vyvolala zejména jeho „reklama“ na slevu mouky v Lidlu, která se nakonec ukázala jen jako omezená akce.

„Musíme zveřejňovat příklady dobré praxe, kdy v rámci zdravé soutěže a zdravé konkurence obchodní řetězce mezi sebou soutěží, kdo u srovnatelného zboží nabídne nižší cenu,“ vysvětluje lidovecký politik v novém Reflexu.

Když prý supermarkety najdou odvahu vést spolu cenové války, bude vítězem spotřebitel.

Opačnou variantou, proti které bojuje, je součinnost obchodníků proti zákazníkům. „Největší sílu mají obchodníci, to si musíme říct na rovinu,“ nalil ministr čistého vína redaktorům, kteří s ním dělali velký rozhovor.

Že jeho úsilí vyvolá negativní reakce ve svazu obchodu, to prý očekával a nepřekvapilo ho to. „Věděl jsem, že to musím vydržet a že výsledek se nakonec dostaví,“ dodal.

A ujistil, že ve své misi za zlevněním potravin nehodlá ustávat.

Zkoušejí, kam až mohou zajít...

V rozhovoru pro Reflex zmínil známý příběh s nárůstem cen cukru loni na podzim. Podle Nekuly byl exemplární. „Během podzimu loňského roku dochází k postupnému nárůstu cen u cukrovarů zhruba o nějakých šest korun, ale ve stejný okamžik obchodníci zdražili skokově o čtrnáct korun,“ vzpomíná.

A protože zdražily všechny řetězce současně, je podezření na otevřený nebo skrytý kartel. Uznává, že potravináři a zemědělci také nejsou „všichni svatoušci“, ale před několika měsíci se stalo, že ceny jejich výstupů klesaly, ale na pultech obchodníků se to neprojevilo.

„Obchodníci zkoušejí, kam až mohou zajít,“ popsal svou zkušenost ministr zemědělství. Obává se, že i přes ohlášené přísné kontroly to budou obchodníci zkoušet i dále.

„Dokud nebudeme mít zdravou soutěž, musíme být neustále bdělí,“ řekl ministr Nekula Reflexu. Nadále hodlá uplatňovat proti obchodníkům „nepřímé nástroje, které má k dispozici“. Tyto nástroje v podobě intenzivních kontrol zemědělských, potravinářských a obchodních inspektorů prý nazývají Nekulovým komandem. A ministrovi to rozhodně nevadí.

Připomíná ale, že on nic nového neobjevil, jen nasadil úspěšný model kolegy Stanjury, kterému se osvědčil v loňském roce ke snížení cen pohonných hmot.

„Byl jsem terčem různých hejtů a podobně, ale pro mě byl důležitý výsledek. A ten výsledek zveřejnil Český statistický úřad,“ připomněl snížení inflace, při kterém se ukázalo, že to táhnou zejména potraviny.

„Samo se to nestalo,“ dodal ministr Nekula spokojeně. Příjemně jej prý překvapilo, jak to šlo rychle.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přestaňte kupovat v hypermarketech, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePlankton , 25.05.2023 13:18:20
začněte nakupovat v malých obchodech a oni si ty ceny rychle rozmyslí. Pokud budete jen nadávat a dál tam nakupovat, protože je tam vše na jednom místě a vy jste líní se projít, tak se nic nezmění.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…