755 milionů roušek do kamen. Německo uklízí po covidu

27.06.2023 13:28

MONITORING Německá vláda plánuje zničit nejméně 755 milionů ochranných masek, které byly pořízeny počátkem pandemie COVIDU-19. Vypršela doba použitelnosti, budou muset být spáleny. Ministerstvo zdravotnictví vypsalo veřejnou zakázku v hodnotě téměř 7 milionů eur, splněna má být do 24 měsíců. Recyklované předměty mají tvořit z 90 procent ochranné masky a z 10 procent ochranné předměty jako rukavice či chirurgické pláště. Tak Německo uklízí po covidu.

755 milionů roušek do kamen. Německo uklízí po covidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rouška na obličej, ilustrační foto

Maskám, které byly nakoupeny začátkem pandemie COVIDU-19 vypršela doba použitelnosti. Německé ministerstvo zdravotnictví pro deník Die Welt uvedlo, že „počítá s energetickým využitím v souladu s celní a odpadovou legislativou“. Masky i jiný zdravotnický materiál, mají být spáleny.

Jedná se o 660 milionů certifikovaných chirurgických masek a 95 milionů certifikovaných masek FFP2. Menší množství masek již bylo zničeno. „V Německu byly dosud energeticky recyklovány asi dva miliony OP masek a asi jeden milion PfH,“ řekl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Na to, kdo likvidaci provede, bylo vypsáno výběrové řízení, jak vyplývá z dokumentů nahraných na platformu pro zadávání veřejných zakázek. V dokumentu jsou uvedeny podrobnosti o výběrovém řízení Energetického využití spotřebního materiálu a zdravotnických potřeb. Lhůta pro přihlášení se do řízení vypršela koncem května.

„Na pozadí náhlého rozšíření tehdy nového koronaviru SARS-CoV-2 na počátku roku 2020 ve Spolkové republice Německo a ve světě zahájilo ministerstvo zdravotnictví zadávání veřejných zakázek na zdravotnické prostředky, jakož i na spotřební zdravotnický materiál. Vzhledem k tomu, že tyto položky již nelze uvádět na trh, tzn. nemohou být používány, musí být recyklovány,“ stojí v popisu zakázky vypsané spolkovým ministerstvem zdravotnictví. Odhadovaná hodnota zakázky bez DPH je 6 999 085 eur.

Smluvní partner si má dle zakázky předměty vyzvednout v dohodnutém termínu pomocí přívěsu a následně je zrecyklovat formou materiálové recyklace nebo energetické recyklace. Tyto předměty tvoří z 90 procent ochranné masky na ústa a nos, zbylých 10 procent jsou ostatní ochranné položky, jako jsou jednorázové rukavice, chirurgické pláště a čepice.

Podle výpočtu deníku Die Welt je nicméně možné, že se jedná ještě o mnohem větší počet masek, než pouze 755 milionů. Hmotnostní specifikace uvedená v zakázce naznačuje minimální množství 6351 tun ochranného materiálu a maximální objednací množství 30 621 tun. To znamená, že pokud mají 90 procent materiálu tvořit masky, znamenalo by to při dodržení maximální objednávky zničení 27 558 tun masek, což je přibližně 2,7 miliardy masek. Ministerstvo zdravotnictví k tomuto rozporu v číslech pouze uvedlo, že „zpočátku plánuje zadat a použít minimální množství vypsané ve výběrovém řízení (6351 tun)“.

Povinnost nosit masky v Německu kvůli pandemii COVIDU-19 byla zavedena postupně, opatření se lišila na regionálních úrovních, jak je uvedeno na oficiálních stránkách federální vlády. V národním měřítku byla povinnost nosit ochranné masky zavedena 29. dubna 2020.

Od 1. března 2023 byly od povinného testování na COVID-19 osvobozeni zaměstnanci zdravotnických a pečovatelských zařízení. Povinnost nosit roušky měli nadále pouze návštěvníci ordinací lékařů, nemocnic nebo domovů důchodců.

Platnost právního rámce pro ochranná opatření kvůli pandemii, tzn. poslední platná opatření, skončila 7. dubna 2023. Do té doby měly spolkové státy Německa možnost nařizovat nad rámec celostátních opatření i další opatření, jako například nošení roušek v místní veřejné dopravě. Regulace byla zakotvena v zákoně o ochraně před infekcemi § 28b. 

Ministrem zdravotnictví v době nákupu ochranného zdravotnického materiálu byl člen Křesťanskodemokratické unie (CDU) Jens Spahn. Spolkové ministerstvo zdravotnictví začátkem roku 2020 zaplatilo v průměru 2,31 eura za jednu masku FFP2 a FFP3 a 0,27 eura za jednu chirurgickou masku. Nejdražší byly masky v rámci open-house procedury – modelu přijímacího systému, který nepodléhá zákonu o zadávání veřejných zakázek – spojované právě s Jensem Spahnem, kdy spolková vláda platila za masku typu FFP přibližně 4,50 eura.

Předseda rozpočtového výboru strany FDP prohlásil, že „předražené veřejné zakázky bývalého ministra zdravotnictví se vymkly kontrole“. Zdůraznil nezbytnost zavedení nového systému, v němž budou masky a ostatní zdravotnické pomůcky zdravotním zařízením předány dříve, než jim vyprší doba platnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…