980 Kč mám platit, to je na mě moc! Kalousek se směje

22.05.2023 13:17 | Ze sítí

980 Kč mám platit daň z nemovitosti za dům! To už je na mě moc! Takto ironicky komentoval exministr financí Miroslav Kalousek dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti, které on osobně považuje za únosné.

980 Kč mám platit, to je na mě moc! Kalousek se směje
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

„Zdědil jsem po své mamince dům v Bechyni. Letos jsem se přihlásil k dani z nemovitosti a byla mi vyměřena ve výši 490 Kč/rok. A teď mi hrozí, že budu platit 980? Tak to ne, to už je na mě moc… Demisi! Fialo, odstup,“ píše na svém twitterovém profilu exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Chystané zvýšení daně z nemovitosti je součástí konsolidačního balíčku vlády premiéra Petra Fialy. Část výnosu však mají nově města a obce sdílet se státem. 

Obce mohou zvýšit daň z nemovitosti pomocí místního koeficientu v rozmezí 1,1 až pět, kterým se násobí základní sazba stanovená podle počtu obyvatel. Sazba daně z nemovitosti se podle návrhu Ministerstva financí má od příštího roku zvýšit dvojnásobně. Dodatečný výnos nad rámec dosavadní daně půjde po jejím zvýšení od příštího roku i do státního rozpočtu. Zvýšení příští rok vynese devět miliard korun.

„Chápu, že z vašeho pohledu je významnou položkou zvýšení daně z nemovitosti, která se nově bude dělit mezi obce a stát. Zatímco stát dosud daň (z nemovitosti) spravoval a měl s tím nějaké náklady, tak veškeré příjmy šly obcím. Nově zaváděný státní koeficient bude příjmem státu. Co je ale důležité, na příjmech obcí se tímto vůbec nic nezmění. Příjem obcí bude stejný jako dosud,“ uvedl k tomu v minulých dnech premiér Petr Fiala, podle kterého vláda neuvažuje o přehodnocení plánu zvýšit daň z nemovitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pro některé starobní důchodce je 980,- Kč 10% důchodu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 22.05.2023 14:56:14
ono by tě to šklebení rychle přešlo, ty darebáku, kdybys měl za každou svou nemovitost platit 10% ze svého příjmu.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…