A co má bejt? Co si to dovolujete. Verdikt nad Václavem Moravcem a Andrejem Babišem

19.06.2016 21:09

Zvlášť v závěru první části nedělních Otázek Václava Moravce to pěkně jiskřilo a některými účastníky cloumaly silné emoce. A to zejména, když přišla řeč na osobní záležitosti. Podle mediálních odborníků sice Andrej Babiš ztratil nervy, ale i tak mu vystoupení přineslo u voličů kladné body.

A co má bejt? Co si to dovolujete. Verdikt nad Václavem Moravcem a Andrejem Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Kdo byl nejlepší ministr financí?

18%
7%
1%
2%
1%
1%
3%
0%
63%
hlasovalo: 8179 lidí

Václav Moravec v úvodu uvedl, že Andrej Babiš v souvislosti s vládní krizí a reformou policie všechny obviňuje ze lží a doložil to i sestřih televizních šotů. Od předsedy ODS Petra Fialy si Babiš zase musel vyslechnout, že „jen dělá ramena, ale je slabý politik“, a že vládní krize je předstíraná. Prý šéf ANO jenom práská do stolu a nedělá nic. Václav Moravec také poukázal na to, že se Babiš zná s Ivo Rittigem a tyká si s ním. „A co má bejt, že si s ním tykám? Podnikatele ani lobbisty jsem nevyužíval. Zase lžete,“ zaútočil následně Babiš na Moravce. A když přišla řeč na Babišovu manželku Moniku a Čapí hnízdo, tak už se rozčílil naplno: „Co si to dovolujete útočit do mé ženy? Nedělejte mi do ní. Vy jste nabrífovanej k tomu, abyste mě tady popravil.“ Moravec i toto odmítl. Babiš následně uvedl, že do pořadu už nechce chodit.

Mikeš: Šéf komunistů Filip byl jediným objektivním účastníkem debaty

Mediální analytik Jiří Mikeš pro ParlamentníListy.cz v komentáři Otázek VM ocenil, že v debatě byl jediným objektivním účastníkem předseda KSČM Vojtěch Filip. „Babiš si ale svým vystupováním určitě získal další sympatie diváků, tahat do debaty rodinu a soukromé věci totiž asi nebylo správné, i když reakce pana Babiše pak byla možná trochu hysterická. Je také jasné, že Václav Moravec je součástí toho, čemu se říká ‚pražská kavárna‘ a že jde o souboj té velké části národa, která se zdá těm ,chytrolínům‘ zabedněná,“ řekl Jiří Mikeš, podle nějž v případě vládní krize a policejní reformy bude rozhodující, jak se k tomu problému postaví prezident Miloš Zeman. A pokud jde o vztah Andreje Babiše k účasti na debatách veřejnoprávní televize, do budoucna podle Mikeše zásadní problém nenastane: „Babiš dnes sice může chodit na TV Primu nebo k Žantovskému, ale myslím si, že až vychladne, přijde i k Václavu Moravcovi, podmínkou ale bude, aby tam měl soupeře. Myslím, že čeká na to, až tam bude ministr Chovanec.“

Bednář: Dřív byl Moravec zjevením, po šestnácti letech se stal spíš aktérem politiky

Další analytik Vojtěch Bednář zhodnotil obecně mediální působení Václava Moravce. „V době, kdy tento pořad na přelomu milénia začal, byl Václav Moravec na české mediální scéně zjevením, byl mladý a nesmírně vzdělaný, neobyčejně připravený a na rozdíl od všech, kteří mu předcházeli, opravdu dokázal politikům zatápět. A ne proto, že by byl agresivní, ale díky tomu, že věci opravdu rozuměl. To byla jeho velká deviza, od té doby bohužel uplynulo nějakých šestnáct let a Moravec přestal být nestranným. Tento dříve skvěle připravený protagonista přestal být pozorovatelem a stal se spíš aktérem politiky a dnes už to ani není publicistika, ale spíš nějaká svébytná instituce, která neslouží k tomu, aby politiku popisovala, ale aby ji utvářela,“ konstatoval Vojtěch Bednář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…