A dost. Ve Francii to možná „ruplo“

25.10.2016 11:32 | Zprávy

Francie aktuálně žije nejenom vyklízením uprchlického tábora v Calais, ale také bouřlivými protesty policie, které trvají již téměř celý týden. Vedle Paříže policisté protestují za personální posílení a zvýšení své bezpečnosti také v dalších velkých městech, jako je Lyon nebo Marseille.

A dost. Ve Francii to možná „ruplo“
Foto: Vít Hassan
Popisek: Noční zásah těžkooděnců v uprchlickém táboře v Calais

Policejní organizace v prvé řadě poukazují na rostoucí počet útoků proti strážcům zákona a volají po vyšších trestech pro pachatele těchto trestných činů. Dalším z jejich požadavků je personální posílení policejních sborů, což se vláda snaží v posledních měsících částečně plnit, když bylo k policii přijato několik tisíc nováčků. Podle policistů je však stávající početní stav stále nedostačující a vláda by měla navýšit k těmto účelům další finanční zdroje.

Protesty policistů po celé zemi spustily čtrnáct dní staré události, kdy byly napadeny dva policejní vozy kolegů v jižní části Paříže Viry-Chatillon, která je obecně pokládána za jednu z mnoha desítek tzv. „no-go zón“ v zemi. Po útoku asi deseti maskovaných pachatelů bylo několik policistů zraněno a jeden z nich byl pro rozsáhlé popáleniny uveden do stavu umělého spánku. Právě obtížná vymahatelnost práva v no-go zónách je důvodem dlouhodobé nespokojenosti policistů.

Téma no-go zón je navíc na francouzské politické scéně tabu a většina mainstreamových politiků popírá, že by snad v zemi nějaké no-go zóny existovaly. Jen několik dní před začátkem protestů toto téma diskutovala organizace policejních vysloužilců a obviňovala vládu, že problémy spojené s existencí no-go zón záměrně ignoruje. Premiér Manuel Valls v reakci na stížnosti policejních vysloužilců konstatoval, že „nic takového ve Francii neexistuje“.

Dlouhodobé ignorování problémů nakonec vyústilo v současné protesty hned několika policejních organizací, které zatím mají podporu obyčejných Francouzů i médií. Téma může podle deníku Le Figaro do značné míry ovlivnit také prezidentské volby, což je také důvod, proč se prezident Francoise Hollande rozhodl přijmout delegaci nespokojených policistů přímo v Elysejském paláci. Vláda má však podle médií jen úzký manévrovací prostor, jak celou situaci rychle vyřešit.

Policejní protesty však nemají jednotné vedení a nejsou centrálně organizované. Zatímco odbory vyzvaly každé úterý k tichým protestům před soudními budovami, konkurenční uskupení chtějí zítra uspořádat masový „pochod hněvu“. Představitelé jednotlivých organizací se navíc navzájem obviňují z úmyslu převzít vedení celého protestního hnutí. Policejní šéf Jean-Marc Falcone navíc ztratil podporu řadových policistů a na demonstracích se ozývají hlasy, které požadují jeho rezignaci.

Na problémy bylo dle odborníků „zaděláno“ již v době „prezidentování“ Nicholase Sarkozyho, kdy došlo ke snižování početního stavu policie. Vše gradovalo v posledních letech, kdy země čelila teroristickým hrozbám a zmiňovaným útokům v no-go zónách. V pondělí navíc policie začala s dlouho očekávaným vyklízením uprchlického tábora v Calais, jež přišlo vzhledem k aktuálním policejním protestům v nejméně vhodnou dobu.

Obecně se francouzští komentátoři shodují na tom, že požadavky policie není možné naplnit v nejbližší době a bude je muset řešit vedle ministra vnitra až nástupce Hollanda v prezidentském úřadu. Že toto téma může prezidentským kandidátům přihrát potřebné politické body, naznačili svými reakcemi také Nicholas Sarkozy a Marine Le Penová, když oba shodně vyjádřili pro policejní protesty pochopení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…