A hned odpověď: Průzkum v ČT. Babiš, Piráti a SPOLU vyrovnaní

12.09.2021 21:07

Průzkum agentury Data Collect pro Českou televizi z přelomu srpna a září přinesl odlišná čísla oproti průzkumu STEM prováděnému pro CNN Prima NEWS. Sněmovní volby by sice i podle tohoto průzkumu vyhrálo vládní hnutí ANO, ale jen s těsným náskokem na koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) na druhém místě a třetí koalici Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí (STAN).

A hned odpověď: Průzkum v ČT. Babiš, Piráti a SPOLU vyrovnaní
Foto: Speciál 360°: Hlas lidu - předvolební debata CNN Prima NEWS
Popisek: Premiér Andrej Babiš v předvolební debatě na CNN Prima News.

ANO by podle průzkumu Data Collect dostalo 25 procent hlasů, SPOLU 22 procent a Piráti se STAN 21 procent. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a těsně také komunisté. Naopak nynější druhá vládní strana, ČSSD, by žádné poslanecké mandáty nezískala. 

Anketa

Věříte průzkumu STEM, že ANO získá ve volbách 32,4 %?

hlasovalo: 61854 lidí

Pozice ANO ve volebních průzkumech se v poslední době zlepšuje. V předchozím průzkumu Data Collect z června mělo hnutí podíl hlasů o 4,5 procentního bodu nižší. Polepšila si také koalice SPOLU, a to o 2,5 procentního bodu. Naopak koalice Pirátů a Starostů si oproti červnovému průzkumu o 4,5 procentního bodu pohoršila.

S velkým odstupem na první tři příčky skončilo v průzkumu na čtvrtém místě hnutí SPD s devíti procenty hlasů. Ve srovnání s předchozím průzkumem si mírně pohoršilo. Komunisté získali stejně jako v červnu 5,5 procenta a udrželi by se ve Sněmovně. Naproti tomu ČSSD oslabila o jeden procentní bod na čtyři procenta hlasů, a tak by se už do Sněmovny nedostala.

Těsně pod pětiprocentní hranicí hlasů, potřebnou pro zisk poslaneckých mandátů, zůstalo i hnutí Přísaha se 4,5 procenta. Za branami Sněmovny by skončilo nyní rovněž uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci, které mělo v průzkumu 3,5 procenta hlasů. Statistická chyba může činit 1,0 až 3,1 procentního bodu v závislosti na velikosti podílu dané strany.

K volbám chce podle průzkumu Data Collect určitě přijít 60 procent dotázaných a dalších 17 procent uvedlo, že se k účasti přiklání. Jednoznačně odmítá přijít k volbám 14 procent lidí a spíše ne uvedlo osm procent lidí. Při posledních sněmovních volbách v říjnu 2017 přišlo k urnám zhruba 61 procent voličů. Průzkum agentura prováděla od 30. srpna do 8. září. Zúčastnilo se ho 1 200 lidí.

Dnes byl také zveřejněn volební model agentury STEM pro televizní stanici CNN Prima NEWS, podle něhož by také vyhrálo ANO, ale s výraznějším náskokem na ostatní koalice a strany. ANO by dostalo 32,4 procenta hlasů, druhé SPOLU 20 procent a třetí Piráti se Starosty 18 procent. Také podle tohoto průzkumu by se do Sněmovny dostali ještě SPD a komunisté, zatímco ČSSD by už na poslanecké mandáty nedosáhla.

I v průzkumech jiných agentur se ANO v poslední době drží před SPOLU a koalici Pirátů se STAN. Podle srpnového modelu agentury Median by volby vyhrálo ANO s 27 procenty. Druhá koalice SPOLU by měla 21 procent hlasů a uskupení Pirátů a STAN 20,2 procenta. V průzkumu agentury Kantar CZ získalo v srpnu ANO 27,5 procenta, zatímco SPOLU a koalice Pirátů a STAN shodně 21 procent hlasů. ČSSD v obou zmíněných průzkumech skončila pod pětiprocentní hranicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…