A já mám očkovat lidi?! Udýchaný lékař se zastavil u počítače a sepsal zlou pravdu

03.03.2021 8:05

Jak vypadá jeden „obyčejný den“ v době covidové v práci praktického lékaře? Raději se podívejte sami. Jeden z doktorů se svěřil, že možná ani nebude stíhat očkovat. Pokud mu vláda vůbec dodá vakcíny. Ta vláda Andreje Babiše, která už nějaký čas mluví o tom, že se do očkování proti nemoci covid-19 zapojí tisíce praktických lékařů.

A já mám očkovat lidi?! Udýchaný lékař se zastavil u počítače a sepsal zlou pravdu
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Lékař Jiří Štefánek zveřejňuje na sociální síti Facebook příspěvky na stránce „Medicína, nemoci a studium na 1. LF UK“. Poslední dobou se vyjadřuje k očkování. Většina jeho příspěvků na toto téma je optimistických, ale tentokrát to bude jiné. Nechal lidi nahlédnout pod pokličku práce praktického lékaře, aby věděli, že se praktický lékař opravdu nefláká.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

„Dnes bych tu měl ještě jeden příspěvek k očkování a práci praktického lékaře. Obvykle jsou podobné vakcinační příspěvky tak nějak optimističtější (vakcíny fungují), ale tento takový nebude,“ napsal doslova.

Od 7:00 do 13:00 se prý v běžný den jako lékař nezastaví a přijímá jednoho pacienta za druhým. K jídlu, které je pro něj jak snídané, tak svačinou, tak i obědem, sní jednu ovocnou kapsičku. Během deseti vteřin.

„Celý den vyzvání telefony, izolace, karantény a pacienti hlásící se na očkování (které u nás reálně neexistuje, ale o tom až později). Covid se vrátil s plnou silou, karantén a izolací je hodně, do toho nějaké plánované prohlídky a kontroly, protože když už jste někoho 1-2x přesunuli, je vám nepříjemné ho zase poslat domů.“ napsal.

Po 13:00 hodině si dá doma oběd a pak se na kole vydá na návštěvy u pacientů domů. Jde většinou o pacienty s nemalými obtížemi, kteří by do ordinace sami nedošli. Jezdí i za pacienty s koronavirem.

Vzhledem ke své vytíženosti pochybuje, že stihne ještě očkovat pacienty vakcínou proti nemoci covid-19.

„Víte, říkám tu čistě můj dojem, který asi nebude platit všude. V každém kraji je to jinak. Chápu-li dobře, tak na Vysočině je pro praktiky určeno něco okolo 1500 dávek vakcíny, přičemž se bude dávat po 100 kusech. To je jako plivnutí do vody. A aby toho nebylo málo, tak nejprve si musíte vakcínu zasloužit a zadat 100 pacientů do systému ISIN, což je systém uživatelsky nepříliš přátelský, který navíc poslední dny s oblibou padá a nefunguje tak, jak má. A když tam těch 100 pacientů zadáte, což je intenzivní práce na řadu hodin, pak možná někdy dostanete vakcíny. Nebo taky ne. A je taky možnost, že za týden se nějak upraví informační systémy a to, co byste do systému zadávali dvě odpoledne, tam pak zadáte během pár minut. Nebo taky možná ne. Myslíte, že do toho se lékaři nějak poženou?“ zeptal se.

Systém ISIN je prý občas přímo nefunkční a pokud stát chce, aby praktičtí lékaři občany očkovali, mohl by jim prý povinnost lidi takto registrovat citelně usnadnit. Pak očkování půjde rychleji a podaří se zachránit víc životů. Tak to vidí lékař.

Lékař promlouvá

Lékař promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …