A já to Fialovi řeknu... Rakušan v „okresním přeboru“. Video ze šatny baví národ a prudí koalici

15.01.2024 20:47 | Monitoring

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan chce získat zpět důvěru lidí. Zve je na debaty Bez cenzury, se kterými bude v následujících třech měsících objíždět česká města, v nichž od lidí Starostové neslyší zrovna chválu. „Přijmu jakoukoli kritiku, bez cenzury,“ slibuje Rakušan v krátkém videu. Ze strany řady lidí sklízí na sociální síti výsměch.

A já to Fialovi řeknu... Rakušan v „okresním přeboru“. Video ze šatny baví národ a prudí koalici
Foto: Screen Facebook
Popisek: Vít Rakušan ve scénce „v šatně“

„Už žádné politické taktizování. Je čas přestat se zbytečnými kompromisy a začít dělat to, co je prostě správný. Přijďte za mnou na debaty a Bez cenzury mi řekněte, co si myslíte. Přijmu jakoukoli kritiku,“ uvádí vicepremiér a šéf Starostů na Facebooku.

Krátké video, kterým chce Rakušan na debaty Bez cenzury nalákat, je zasazené do sportovního prostředí. Rakušan zde jako volejbalový hráč poukazuje na klesající důvěru lidí. „Pánové, tohle nebylo dobrý. Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí, co děláme. Zbytečně taktizujeme. Hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře. Přistupovali jsme na kompromisy,“ promlouvá Rakušan ke svým spoluhráčům v kabině.

„Je nejvyšší čas to změnit a vrátit se k tomu, proč jsme to vůbec začali dělat,“ pokračuje. Další hráč se jej ptá, zda o tom řekl i trenérovi Fialovi. „Řeknu mu to. Musíme naši politiku přitvrdit a důrazně dělat jen to, co je správné,“ pokračuje Rakušan.

„A vy mi to přijďte říct na diskuse. Přijmu jakoukoli kritiku. A samozřejmě bez cenzury,“ vzkazuje občanům Rakušan.

„I já si uvědomuji, že s vládou a výsledky její práce je spousta lidí nespokojená. Jedním z důvodů je určitě i špatná komunikace všech zákonů a úsporných opatření, jež jsou pro tuhle zemi nezbytné a prospěšné, ale často jsme si nedali tu práci je lidem dobře vysvětlit. Ale není to rozhodně jen o komunikaci. Řada věcí, které jsme slibovali a chtěli, zůstala napůl cesty nebo jsme s nimi ani nezačali. Vzkazujete nám to, píšete nám to. Rádi si to ale poslechneme přímo od vás, na to jsme jako starostové zvyklí,“ vysvětluje Vít Rakušan na svých stránkách.

Právě Rakušanova slova, že diskuse bude probíhat bez cenzury, mnohé diskutéry pobavila. Jak naznačují, právě ta mu podle nich není cizí.

„Bez cenzury? A co svoboda slova po vznesení dotazu? Za jiné názory tady totiž popotahujete lidi,“ vzkázala ministru Markéta Svobodová.

„Cože??? Bez cenzury? Cokoliv napíšu do diskuse na Seznamu a nehodí se to do krámu dvojkoalice, cenzor mně to smaže! To je Rakušanův cenzor!!!! A teď bude mít kydy?“ rozčílil se Jiří Machen.

„Jo jo, a pak vás navštíví Policie ČR, že Vítku,“ varovala Alena Dohnalová ty, kteří by chtěli říct Rakušanovi pravdu do očí.

Jíni ocenili, že má Rakušan odvahu vydat se za obyčejnými lidmi a vyslechnout si, co je trápí.

Šňůra debat začíná 22. ledna v Karviné. Následují města Sokolov, Most, Česká Lípa, Vyškov, Přerov, Ústí nad Labem a Havířov. „Zcela záměrně se chystám jet do měst, kde to od lidí schytáváme nejvíc. Přijďte na debaty Bez cenzury a společně se pobavme o tom, co je pro vás podstatné,“ dodal předseda hnutí STAN. 

Podle posledního průzkumu CVVM důvěra ve vládu klesá, kabinetu Petra Fialy (ODS) věří šestina Čechů, z ústavních institucí dopadla nejhůře. 

Video „ze šatny“ tak trochu zbouralo český internet. Vedle poznámek, že předseda STAN nemá dno a zvídavých dotazů, padaly i dotazy, zda si troufl slibovaná slova Fialovi říci do očí před publikováním videa. V tomto udělala jasno europoslankyně ODS Veronika Vrecionová, která lapidárně odtweetovala: „Škoda, že 1. místopředseda vlády dřív nemluvil s premiérem, než začal dělat protivládní videa“.

 

 

Mnohé diváky ale zaujala především scéna tatíků ve sportovní šatně. 

Některým nad elitou Starostů a nezávislých naskakovala klasická hláška filmová hláška „jste dřeváci, na žádnej ťukes nemáte, proto taky hrajete okres“, kterou pronese trenér Hnátek krátce předtím, než jej skolí inkfart.

Komentátor MF DNES Petr Kolář téma okresního přeboru ještě více rozvedl: „Jak tady pan Rakušan správně říká, zatím jsou to takoví přizdihráči. Cením i čísla vepředu a klasický fotbalový džínový šortky. Okresní přebor jak vyšitej, chybí tam už jen roteiro“.

JIné zaujala výzva Víta Rakušana, ať mu lidé přijdou vše říci bez cenzury. „Fascinující. Pan ministr napřed udělá za desítky milionů kampaň, v níž fakticky vyhrožuje občanům, že jejich názor může být trestným činem a teď zve k diskuzi,“ poznamenal právník Tomáš Tyl. Pokud ministr vnitra hovoří o cenzuře, je si podle něj vědom, že tu cenzura skutečně existuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…