A je to. Kvůli Diag Human může Šťáva začít provádět exekuci majetku českého státu

28.06.2019 10:02

Společnost Diag Human, která vede s českým státem spor ohledně státní zakázky na obchod s krevní plazmou, která měla být realizována na začátku devadesátých let, povolil nyní lucemburský Nejvyšší soud obstavit majetek České republiky v Lucembursku. Stát se chce proti rozhodnutí soudu bránit, ministerstvo zdravotnictví verdikt analyzuje, informoval server iDNES.cz.

A je to. Kvůli Diag Human může Šťáva začít provádět exekuci majetku českého státu
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Firma čechošvýcara Josefa Šťávy tak může provést exekuci účtů, které má stát v lucemburských bankách. Lucemburský soud tento měsíc vydal takzvané potvrzení platnosti svého nálezu. Jde o potvrzení obstavení majetku České republiky, o kterém bylo rozhodnuto už v roce 2011.

Ministerstvo ve spolupráci s právními zástupci prý analyzuje případné opravné prostředky proti tomuto rozhodnutí. „Verdikt se týká pouze účtů vedených v Lucembursku a žádné prostředky jím nebyly dotčeny,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Rozhodnutí o exekuci účtů Česka u dvou lucemburských bank je prý předběžně vykonavatelné bez ohledu na možné opravné prostředky. Exekuční proces pak může pokračovat na dalších účtech v dalších bankách.

„Ministerstvo financí nemá v lucemburských bankách platební účty,“ odpověděl na dotaz serveru E15 mluvčí ministerstva Zdeněk Vojtěch. Resort podle něj nicméně přijal preventivní kroky k vyloučení všech souvisejících rizik. Diag Human s Českem vede spor kvůli obchodu s krevní plazmou řadu let. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. 

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…