A je to: Milion chvilek chce „řídit“ Českou televizi. Organizuje akci, jak tam prosadit „ty správné“

21.01.2020 8:02

Chystá se spolek Milion chvilek pro demokracii „ochránit“ Českou televizi? Poslance zanedlouho čeká lítý boj o to, kdo obsadí šest míst v důležité Radě ČT, která se na konci února uvolní. Jak se zdá, své nominanty by do kontrolního orgánu veřejnoprávní instituce rádi vyslali i „chvilkaři“. Organizují se kvůli tomu v „koalici neziskovek“.

A je to: Milion chvilek chce „řídit“ Českou televizi. Organizuje akci, jak tam prosadit „ty správné“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Minář

Radu České televize, o které se v posledních měsících stále více mluví kvůli pochybnostem, které panují nad hospodařením ČT, brzy čeká výrazná obměna. Koncem února totiž vyprší šestiletý mandát téměř polovině radních. Poslanecká sněmovna tak bude mít v nejbližší době za úkol najít na šest uvolněných míst náhradu. 

Do procesu nominace kandidátů, z jejichž užšího výběru nakonec budou na plénu volit všichni poslanci, se mohou zapojit nejen politici, ale i občanská společnost. Nárok na podávání nominantů mají i spolky a sdružení.

Anketa

Byl Jaroslav Kubera dobrý politik?

70%
30%
hlasovalo: 9114 lidí

Této příležitosti se chytili aktivisté Milionu chvilek pro demokracii, který v posledním roce v naší zemi uspořádal nejpočetnější protivládní demonstrace od roku 1989. „Chvilkaři“ nedávno vyzvali své příznivce, aby pomohli s hledáním vhodných kandidátů. Výzva se týká i hledání dvou nových členů Rady Českého rozhlasu.

Může se tak stát, že částí veřejnosti vychvalovaná a druhou částí nenáviděná organizace reálně zasáhne do budoucí podoby České televize, jejíž provoz prostřednictvím koncesionářských poplatků hradí všichni občané.

„Dámy a pánové, sdílím výzvu kolegů z Milionu chvilek v Praze,“ píší „chvilkaři“ z Opavy na svém facebookovém profilu a dále přikládají výzvu. „Důležitá prosba, spěchá! Milí přátelé, prosím, můžete doporučit důvěryhodné osobnosti ze svého okolí jako kandidáty/kandidátky do Rady České televize a Rady Českého rozhlasu? Hledáme lidi, kteří budou zastupovat pestrou občanskou společnost a budou buď sami výraznými regionálními osobnostmi, nebo budou zastupovat výrazné instituce,“ uvádí se v textu.

Zdůrazňují, že o místa nových radních proběhne politický zápas a výběr vhodných kandidátů nechtějí nechat jen na politických stranách. Nominanti politiků by podle nich mohli ohrozit nezávislost veřejnoprávních médií.

„Pražský tým Milionu chvilek se stal součástí pracovní skupiny/‚koalice‘ nevládek, kterou inicioval a koordinuje Nadační fond pro nezávislou žurnalistiku. Společně se snažíme získat kandidáty/kandidátky, kteří vytvoří pozitivní protiváhu pro kandidáty/kandidátky navržené stranami (mohou představovat velké ohrožení pro nezávislost veřejnoprávních médií). Tuto iniciativu Nadačního fondu velice vítáme, obrana veřejnoprávních médií patří k prioritám Milionu chvilek. K získání kandidátů z regionů má ze všech zástupců v této ‚koalici‘ zdaleka nejlepší podmínky právě Milion chvilek. Vaše pomoc je tedy důležitá!“ píší „chvilkaři“ a zdůrazňují, že to nesmírně spěchá. Výzvu zveřejnili zhruba před týdnem. Uzávěrka návrhů skončila o půlnoci z pondělka na dnešek.

Výzva, pod kterou jsou podepsaní zástupci Milionu chvilek Jan Piňos a Veronika Vendlová, končí dodatkem, že zvláště vhodné je na posty nových radních vybírat ženy, protože v současném složení ČT a ČRo jsou zastoupeny po jedné. „Nedávno jsme uspěli při volbě předsedy rady ČTK. Petr Žantovský, kandidát ANO, který byl velkou hrozbou, nakonec ani nekandidoval,“ chlubí se „chvilkaři“ a končí výzvu zvoláním: „Věc velice spěchá, prosím, můžete-li, jednejte hned!“

ParlamentníListy.cz se tématu stavu a hospodaření České televize dlouhodobě věnují. Od doby, co při podzimním semináři ve Sněmovně vypluly na povrch některé pochybnosti, se i na samotných zasedáních Rady ČT začaly „dít věci“. Radní, kteří dosud pevně stáli za šéfem televize Petrem Dvořákem, by ho chtěli dokonce odvolat. Ten se tomu pochopitelně brání. Na PL již brzy bude článek, který se poslednímu dění podrobně věnuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …