A je to. Ramadán v Německu oficiálně slaven

11.03.2024 7:23

Nastal zlom. První město v Německu oficiálně slaví muslimský svátek ramadán. Nejde přitom o žádné malé město, nýbrž Frankfurt nad Mohanem, kde žije přes 753 tisíc lidí. A zatímco starostka města, sama migrantka z Íránu, hovořila při rozsvícení světel půlměsíců u příležitosti tohoto svátku, nedaleko bylo zaděláno na skandál. Postaraly se o něj dvě muslimky.

A je to. Ramadán v Německu oficiálně slaven
Foto: wikipedia.com
Popisek: Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, ilustrační foto

Server nejčtenějšího německého listu Bild upozornil, že Německo dospělo ke zlomovému bodu. Vůbec poprvé se z městské kasy platilo zahájení oslav muslimského svátku ramadánu. „2000 muslimů oslavovalo rozsvícení půlměsíců, hvězd a orientálních luceren Fanoos a jedli společně datle. Frankfurtská starostka Nargess Eskandari-Grünbergová (Zelení) a předsedkyně městské rady Hilime Arslanerová (Zelení) stiskli tlačítko o 19 minut později.

Eskandari-Grünbergová se narodila v roce 1965 v Teheránu. Poté, co se v roce 1979 chopili moci radikální šíitští duchovní v rámci íránské revoluce, tehdy mladá žena protestovala a volala po demokratizaci země. Byla zatčena a ve věznici porodila dítě. Malou holčičku. V roce 1985 i s holčičkou uprchla do Německa.

V roce 2001 poprvé zasedla v městské radě ve Frankfurtu. Za Zelené. V roce 2021 tu Zelení volby vyhráli a Eskandari-Grünbergová se stala místostarostkou. Ale před pár měsíci byl starosta odvolán z funkce a místostarostka převzala jeho úkoly, až do dalších voleb.

A tato místostarostka, sama původem migrantka z muslimské země, čelila podle serveru deníku Bild hned dvěma skandálům.

„Kritička islámu, sama migrantského původu, byla obklopena a zesměšňována desítkami muslimů. A dvě mladé ženy zvedly vlastnoručně namalované protiizraelské plakáty. Policie, která událost sledovala s početným kontingentem, nezasáhla. Ve stejnou dobu a jen o pár metrů dál starostka Frankfurtu mluvila o tom, že osvětlení je ‚znamením proti nenávisti‘. … A pronesla také větu, že ramadánská pohádková světla by měla být ‚znamením proti antisemitismu‘,“ napsal Bild.

A úřadující šéfka města prý pokračovala.

„Jsme rozmanité, multikulturní a multináboženské město a chceme jít příkladem. Ramadánská světla jsou zvláště důležitá pro muslimskou populaci. Světla představují čas sebeurčení.“

Předsedkyně městské rady Hilime Arslanerová prohlásila, že „je hrdá na to, že Frankfurt je prvním německým městem, které rozvěsilo ramadánová světla“.

V roce 2023 prý město financovalo i osvětlení v čase židovského svátku světel – chanuky, ale nebylo zveřejněno, kolik peněz šlo z městské kasy. Za vánoční osvětlení město vydalo 75 tisíc eur a na osvětlení startu ramadánu padlo podle serveru nejčtenějšího listu Bild něco mezi 50 až 100 tisíci euro. Ramadánová světla prý budou viset až do konce ramadánu, který letos započal 10. března a končit bude 8. dubna, a budou svítit každý den po západu slunce.

Média prakticky ve všech koutech světa, včetně amerického listu Washington Post, upozornili, že letošní ramadán začíná v době, kdy se už řadu měsíců válčí v Gaze. Poté, co 7. října členové palestinského hnutí Hamás spáchali zvěrstvo, zabili stovky lidí a desítky jich unesli. Izraelské ozbrojené síly (IDF) odpověděli řadou úderů prakticky v celé Pásmu Gazy, po kterých podle palestinského ministerstva zdravotnictví zemřelo na 30 tisíc lidí a další byli zraněni.

„Jelikož nás bolí, že letos připadá měsíc ramadánu, ve světle útoků, kterými trpí naši bratři v Palestině, zdůrazňujeme, že je třeba, aby mezinárodní společenství převzalo svou odpovědnost, zastavilo tyto brutální zločiny a poskytlo bezpečné humanitární a pomocné trasy,“ řekl podle Washington Post saúdský král Salmán.

Muslimové se během svatého měsíce snaží vyhýbat konfliktům a zaměřují se na skutky dobročinnosti. Podle listu Washington Post, který se odvolával také na agenturu AP, je však otázka, jak válka v Gaze ovlivní letošní ramadán.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Konečně uvidíme, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 11.03.2024 10:34:52
jak spolu vychází muslimové a komunita LGBT:

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…