A je to, pane Sobotko: Jeroným Tejc už toho má dost

27.10.2016 8:22

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka má zřejmě prvního vyzyvatele v boji o předsednické křeslo. Kandidaturu totiž zvažuje poslanec Jeroným Tejc. Píše to dnešní MF Dnes.

A je to, pane Sobotko: Jeroným Tejc už toho má dost
Foto: archiv J. Tejc
Popisek: Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD)

Tejc uvedl, že nad tímto rozhodnutím skutečně přemýšlí. „Mám na něj čas minimálně do konce roku, kdy začínají krajské konference,“ uvedl. Rozhodovat se bude podle názorů a reakcí členské základny. 

Podle svých slov však nechce kandidovat proti někomu, ale za něco. „Nechci, aby to byl osobní souboj,“ dodal. Podle MF Dnes však cítí, že strana potřebuje změnu, aby za rok nedopadla podobně jako letos. 

První spor má Tejc se Sobotkou již za sebou. Když nedávno v deníku Právo zmínil, že by Sobotka mohl projít přímou volbou spolustraníků, premiér se ozval. „To snad Tejc nemyslí vážně, nebo chce škodit ČSSD,“ měl uvést Sobotka.
 
Tejc zároveň zpochybňuje témata, která ČSSD v současné době volí. Podle něj tématem kvót všeho druhu přišli o tradiční voliče. „To, co nám volby prohrálo, byly postoje k tématům, jako jsou církevní restituce, migrační krize nebo nezvládnutá a nezkomunikovaná reorganizace policie. Komunikace témat, a mnohdy bohužel i těch negativních, nemůže zůstat jen na předsedovi. To se vymstilo třeba při kauze Altner, ve sporu o Lidový dům,“ řekl.
 
 
„Nedovedu si představit, že bychom dokázali konkurovat Pirátům ve skupině voličů, kterou oslovují, protože nikdy nebudeme tak radikální. Nemyslím, že by ČSSD měla podporovat například legalizaci měkkých drog. Můžeme se jistě snažit oslovovat další voliče, ale ČSSD především nesmí ztrácet tradiční voličské skupiny, jakými jsou senioři, zaměstnanci, rodiny s dětmi,“ zmínil k návrhu Sobotky jít cestou pirátského programu. Pro Tejce osobně jsou prioritou dva okruhy: solidarita s odpovědnými a rovnost příležitostí.
 
Pro MF Dnes se také nyní vyjádřil k lánské schůzce, kdy vnímá jako chybu načasování schůzky v den voleb bez vědomí předsedy. 
 
Kandidaturu podle jednoho z vlivných členů ČSSD však mnoho lidí nezvažuje. „Hodně lidí už se smířilo s tím, že skončíme druzí a nějak to slepíme, proto se teď ani nikomu dalšímu do vedení nechce,“ uvedl. Například úspěšný jihočeský hejtman Jiří Zimola spíše zvažuje, že se zapojí jen do souboje o místopředsednické křeslo. Dalším mužem, který je zmiňován jako Sobotkův možný nástupce, je ministr vnitra Milan Chovanec. On sám však tuto možnost popírá. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…