A je to tady: Fischerův úřad prý pošle policii na Miroslava Kalouska

21.10.2013 11:30

Ministerstvo financí chystá trestní oznámení kvůli schváleným narovnáním ve sporech se státem, terčem se stane bývalý šéf resortu Miroslav Kalousek, který je volebním lídrem TOP 09 ve Středočeském kraji. Dosud relativně klidná předvolební kampaň by tak mohla nabrat ostřejší ráz. Píše o tom server Česká pozice.

A je to tady: Fischerův úřad prý pošle policii na Miroslava Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Dobře informované zdroje z resortu České pozici potvrdily, že ministerstvo pošle na středočeského lídra TOP 09 policii. "Bude podáno trestní oznámení pro porušování povinností při správě cizího majetku na neznámého pachatele v souvislosti s narovnáními v arbitrážních sporech," uvedl zdroj z ministerstva, které po Kalouskovi převzal Jan Fischer.

Podstatou trestního oznámení mají být narovnání se zahraničními firmami, které státu hrozily soudními spory či arbitrážemi. Neznámý pachatel bude viněn z toho, že státní peníze proudily k firmám, i když to nebylo nutné, píše server.

Kalouska to nepřekvapí

Sám Kalousek prý ale už několik týdnů útok očekává. Údajně prý prohlásil, že do voleb bude v teplácích. Jestli tím myslel vazbu, lze jen spekulovat.

Narovnání, která mají být trestním oznámením napadena, probíhala podle mustru z kauzy Nomura z doby vlády Mirka Topolánka. Česká pozice připomíná, že šlo o narovnání s japonskou bankou po prohrané arbitráži kvůli pádu Investiční a Poštovní banky (IPB), které ale podepsal v listopadu 2006 Kalouskův předchůdce Vlastimil Tlustý, takže tohoto případu se trestní oznámení týkat nebude.

Pikantní je prý zejména jedna podkapitola z uzavírání příběhu Nomura, a ta již může svou roli v trestním oznámení sehrát, protože v ní Kalousek figuruje. Otázkou pro policii může být to, zda bylo nutné narovnání uzavírat a zda nemohlo být odškodné pro Nomuru nižší.

Těžko ale podle serveru říct, zda policie skutečně něco vyřeší, když trestních oznámení souvisejících s podobnými kauzami bylo několik a vždy skončila v koši. Sám Miroslav Kalousek podal trestní oznámení na celou vládu Miloše Zemana za postup při pádu IPB, to ale policie s posvěcením Nejvyššího státního zastupitelství v roce 2012 definitivně odložila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…