A je to tu. Evropská komise skočila na Muska. Podle nového zákona

19.12.2023 11:21

Agentura Reuters upozornila, že komisař pro vnitřní trh Thierry Breton odstartoval formální řízení se společností X Elona Muska, dřív známou jako Twitter. Kvůli problematickému obsahu, který se na síti objevil v souvislosti s útokem teroristů z Hamásu 7. října na území Izraele. Agentura Reuters upozornila, že jde o první vyšetřování tohoto typu podle nového zákona o digitálních službách (DSA).

A je to tu. Evropská komise skočila na Muska. Podle nového zákona
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

EU zahájila první řízení se soukromou společností na základě nové legislativy známé pod zkratkou DSA, kde se firmy zavázaly bojovat proti potenciálně nebezpečnému obsahu na internetu.

„DSA vstoupila v platnost v listopadu loňského roku a vyžaduje, aby velké on-line platformy a vyhledávače dělaly více v boji proti nelegálnímu obsahu a rizikům pro veřejnou bezpečnost,“ uvedla agentura Reuters.

Eurokomisař na prověřované síti X napsal, že se řízení zahajuje pro:

„Pro údajně zavádějící rozhraní. Pro údajné porušení transparentnosti a pro údajné porušení zásad bezpečnosti.“

„Vyšetřování se zaměří na boj proti šíření nelegálního obsahu v EU a na účinnost opatření přijatých k boji proti manipulaci s informacemi včetně systému ‚připomínek komunity‘,“ dodala Agentur Reuters s odvoláním na stanovisko Evropské komise. Připomínkami komunity se myslí poznámky, které mohou být přidány k příspěvkům určeným jako problematické.

Profil La Planète CinéFilms rozhodnutí evropského komisaře zkritizoval.

„Rozumíme tomu, že nemusíte mít rád Elona Muka nebo síť X, ale snažíte se uplatňovat jakési právo jen na základě doměnek,“ upozornil profil poskytující především filmové recenze. „Dezinformace: Vždy čekáme na konkrétní příklady (a v tomto případě jste jako politik dobrý v dezinformacích). Transparentnost: Vše je transparentní na X, vše je open source, vše lze prohledávat. A zavádějící rozhraní: Vážně? Jaké? Vše je jasné, střízlivé a nic není skryté.“

Nakonec padl dotaz, zda podobně dopadnou i Facebook a další sociální sítě.

Platforma X vydala prohlášení, v němž veřejnost ujistila, že je nadále odhodlána postupovat v souladu se směrnicí DSA a plně s komisí spolupracuje na hledání řešení.

Síť X čelí vyšetřování ze strany EU

Síť X čelí vyšetřování ze strany EU

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když facebook cenzuroval, mazal pravdivé zprávy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 19.12.2023 12:15:26
ve jménu těch správných názorů, byrokrati se nebouřili. Politici tvrdili, že nemohou zasahovat do soukromých médií atd. Celá ta šaškárna vyvolává dojem manipulací, propagandy, zavádění totalitních praktik ze strany nevolených byrokratů EU.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…