A je to tu. První výzkum po vládní krizi. Sobotka prý dokázal něco nevídaného, zvrátil trend socdem

18.05.2017 14:55

Největší podpoře voličů se pět měsíců před sněmovními volbami těší hnutí ANO 2011. Od vítěze voleb v roce 2013, ČSSD, ho v současné době dělí více než sedm procentních bodů. Nově vzniklá volební dvojkoalice KDU-ČSL a Starostů by v květnu těsně překročila nutnou desetiprocentní hranici pro získání poslaneckých mandátů. Strana TOP 09 se podle deklarovaných preferencí ocitá těsně mimo Poslaneckou sněmovnu.

A je to tu. První výzkum po vládní krizi. Sobotka prý dokázal něco nevídaného, zvrátil trend socdem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Nejlepší změřený výsledek má hnutí ANO 2011, a to 22,9 procenta (pro srovnání – ve volbách 2013 získalo 18,65 procenta). Popularita hnutí Andreje Babiše mezi respondenty vlivem aktuálních událostí poklesla. S výrazným odstupem druhé nejvyšší vyjádřené podpory dosáhla strana premiéra Bohuslava Sobotky, ČSSD. V tuto chvíli by ji volilo 15,2 procenta respondentů. Oproti předchozímu měření došlo k jednoprocentnímu nárůstu obliby této vládní strany.

Bronzovou příčku v preferencích si nadále udržuje KSČM s naměřenými 11,7 procenty (v roce 2013 to bylo 14,91 procenta) a rovněž zaznamenaným drobným poklesem podpory dotázaných. Čtvrté místo obsadila nově vznikající volební koalice KDU-ČSL se Starosty a nezávislými (STAN), které vyjádřilo sympatie 10,3 procenta potencionálních voličů, a tím by v květnu poměrně těsně překročila povinnou desetiprocentní volební hranici nutnou pro volební dvojkoalice.

Meziměsíční vývoj preferencí

 

U dalších stran je aktuální šance na zisk sněmovních mandátů hypotetická, ne však vyloučená. Nejblíže Poslanecké sněmovně je TOP 09 s naměřenými 4,9 procenty deklarované podpory (v roce 2013 to bylo 11,99 procenta), tedy na samé hranici sněmovního úspěchu.

Realisté s Petrem Robejškem skončili se 2,8 procenta vyjádřené podpory. TOP 09, ale i SPD, Piráti a Realisté zaznamenali mírný nárůst potencionální voličské podpory. Ten se naopak dlouhodobě nedaří nově budované ODA. V průzkumu nebyla znovu ani zmíněna.

Aktuální šetření preferencí agentury Phoenix research bylo provedeno na vzorku 1021 respondentů ve dnech 1. 5. – 15. 5. 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …