A je to venku: Zákulisí Trumpova úderu na Sýrii. Už se ví, kdo ho přesvědčil. Neuhádnete

11.04.2017 9:50

Odpůrci i příznivci Donalda Trumpa spekulují, co nebo kdo přesvědčil amerického prezidenta, aby nařídil vzdušné údery na leteckou základnu syrské vlády. Britský deník The Telegraph nabízí ústy prezidentova syna Erica jednu z možných odpovědí.

A je to venku: Zákulisí Trumpova úderu na Sýrii. Už se ví, kdo ho přesvědčil. Neuhádnete
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Ministr zahraničí USA Rex Tillerson (u řečnického pultu) s prezidentem Trumpem

Podle Erica Trumpa je „téměř jisté“, že jeho sestra Ivanka využila svůj vliv a přesvědčila svého otce k zahájení vojenské akce proti Bašáru Asadovi. „Ivanka je matkou tří dětí a má vliv. Jsem si jistý, že řekla, hele, to je přece hrozná věc. V takových chvílích je můj otec připraven jednat. Před dvěma lety byl sice proti zásahu v Sýrii, ale když začne Asad zabíjet své ženy a děti, tak se situace rapidně mění,“ uvedl Eric Trump.

Eric Trump zdůrazňuje, že není součástí prezidentské administrativy, ale odhaduje, že fotografie a videa zemřelých dětí po chemickém útoku jeho otce „hluboce ovlivnily“. „Ostatně žádný slušný člověk nezůstal netečný, když viděl umírající ženy a děti. Bylo to strašné. Tihle hoši jsou prostě divoši. Jsem rád, že můj otec reagoval tak, jak reagoval,“ cituje britský deník prostředního ze tří synů amerického prezidenta.

Nejstarší Trumpova dcera Ivanka se oficiálně zapojila do dění v Bílém domě v minulém měsíci, ale její role byla viditelná již před tím. Podle Erica Trumpa má jeho sestra na prezidenta pozitivní vliv, protože se nikdy nebojí říkat ne. „Ona se nepodílí na všem. Pro mého otce je ale určitě pozitivní, že mu všechno neodkývá jenom proto, že je šéf,“ říká Trump mladší. Pro vzdušné údery se vyjadřoval vedle Ivanky i její manžel a poradce prezidenta Jared Kushner.

Anketa

Má Jiří Zimola vaši důvěru?

29%
47%
hlasovalo: 4285 lidí

Zlé jazyky tvrdí, že nejenom v otázce zásahu proti Sýrii se manželé Kushnerovi dostali do sporu s dalším prezidentovým poradcem Stevem Bannonem. Ten podle zasvěcených komentátorů stojí v čele „radikálního křídla“, zatímco Jared a Ivanka Kushnerovi patří spíš do tábora „umírněných“. Také britský deník poznamenává, že oba tábory se do sebe pustily v boji o získání většího vlivu v Bílém domě. Podle nejmenovaných zdrojů však již prezident tyto spory vyřešil.

Ať už nakonec prezidenta Trumpa přesvědčila o nutnosti zasáhnout proti Asadovi jeho dcera Ivanka, či drastické záběry na zemřelé a zraněné děti po chemickém útoku, jeho oblíbenosti to dle aktuálních průzkumů příliš nepomohlo. Samotný zásah se ještě setkává u Američanů s pochopením, ale další vojenské operace s cílem sesadit syrského prezidenta Bašára Asada má mezi Američany mizivou podporu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…