A je to zpět. Jako za Kalouska. Hašek slyšel Fialu a má jasno

18.10.2021 10:11 | Ze sítí

Kandidát na premiéra Petr Fiala v nedělních Otázkách Václava Moravce popsal, jak chce české veřejné finance znovu postavit na nohy. Někdejší první místopředseda ČSSD už tuší, co to může znamenat v praxi. Varoval, že kupříkladu policisty a hasiče čekají zlé časy.

A je to zpět. Jako za Kalouska. Hašek slyšel Fialu a má jasno
Foto: FB M. Haška
Popisek: Michal Hašek, náměstek ministra vnitra

Předseda ODS a kandidát koalice SPOLU na premiéra Petr Fiala v nedělních Otázkách Václava Moravce konstatoval, že jako možný příští předseda vlády bude tlačit na své ministry, aby ve svých resortech hledali a nalezli úspory.

Zdůraznil, že hospodaření celé republiky je znovu třeba postavit na nohy, ale to se povede jen tehdy, pokud bude důkladně přepracován i rozpočet na příští rok. Poslední rozpočet podle Babišovy vlády skončí pod stolem jako rozpočet absolutně špatný a budoucí vláda ho přepracuje. To však bude znamenat, že Česko začne rok 2022 v rozpočtovém provizoriu.

„Já kdybych měl tu možnost, tak bych dal každému ministrovi za úkol, aby našel ve svém resortu úsporu ve výši 6 procent, což fakt není moc. Tak nakonec ušetříme těch 100 miliard. Kdybych to řekl v domácnosti, tak lidé podle mého názoru těch 6 procent najdou. Takže to musí dokázat i stát,“ zdůraznil Fiala.

A někdejší statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek vyrazil do útoku. Popsal, jak takovéto šetření může vypadat v praxi. Neskrývá obavy, že si Česko znovu projede tupými škrty z časů premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

„Jsem velmi zvědav třeba na vnitro a bezpečnostní sbory. Roky 2010-2011 se mohou vrátit rychle, slovy sloganu TOP 09 'víc než si myslíte'... Jen je mi líto policistů a hasičů, protože se mohou zřejmě rozloučit nejen se zvýšením platů o 1400 Kč v roce 2022, ale jak ušetřit při dramaticky se zvyšujících cenách energií a PHM, to bude fuška a obávám se, že na úkor fungování složek IZS. Vrátí se zpět k Potěmkinům typu nových služeben 'P1000' s novými televizemi, které ovšem nesměli zapínat? Budou muset krajští ředitelé Policie ČR a HZS po 10 letech opět žádat hejtmany o pomoc s penězi na provoz - na benzín a naftu? A co dotační tituly MV pro dobrovolné hasiče? Také přijdou seškrtat, jenom aby se ukázalo, že nové vládní koště dobře mete? Varuji před tupými účetními operacemi zvláště v oblasti vnitřní bezpečnosti státu, to skutečně není na místě,“ varoval Hašek na sociální síti Facebook. 

Michal Hašek vyhlíží zlé časy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…