A jéje. „To NEBYL můj nápad.“ Bartoš přehodil rodná čísla na Rakušana

02.06.2023 14:20 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) už přes týden čelí kritice kvůli údajnému rušení rodných čísel, které by mělo přijít státní kasu na 56 miliard. Bartoš už vyvrátil, že se rodná čísla úplně zruší a také, že výdaje budou takto vysoké. Za navrhovanou změnou prý navíc ani nestojí on sám, protože návrh vznikl v roce 2009 a nyní o něm bude rozhodovat Ministerstvo vnitra a celá vláda. Velká mediální odezva chystané změny je podle Bartoše jen snahou opozice šířit poplašné zprávy.

A jéje. „To NEBYL můj nápad.“ Bartoš přehodil rodná čísla na Rakušana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Bartoš minulý týden ihned po zveřejnění chystané změny, která vyvolala velký poprask, ubezpečoval, že se žádná rodná čísla neruší. „Žádná rodná čísla se v České republice neruší,“ prohlásil na tiskové konferenci Bartoš s tím, že předkládaný zákon mluví pouze o útlumu jejich používání. Nově by se už neměla objevovat třeba na občanských nebo řidičských průkazech. „Znamená to, že rodná čísla nebudou uváděna v nově vydaných občanských průkazech,“ dodal s tím, že odhadované náklady ve výši 56 miliard jsou hrubě a podle ministra i záměrně zkreslené.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí
Národní ekonomická rada vlády novelu považuje za zbytečnou, zejména v době nutné konsolidace veřejných financí a bylo by podle ní na místě novelu minimálně odložit. „Jakkoli vnímáme argumentaci Digitální informační agentury o větší ochraně soukromí obyvatel, považujeme za rozporné s tímto cílem vytváření centralizovaných systémů shromažďujících údaje o každé identifikaci občanů, obzvláště když je zjevné, že po změně v identifikaci občanů neexistuje žádná veřejná poptávka a naprosté většině občanů používání rodného čísla nevadí,“ napsal ve své studii NERV.

Bartoš dnes na facebooku znovu vysvětloval, že za celým nápadem nestojí on sám, ale jde o dlouhodobě schválený projekt. „Už jsem vám říkal, že to NEBYL můj nápad, aby se postupně přestávala používat rodná čísla, protože tyto změny schválila Sněmovna v roce 2009 (kdy Piráti teprve vznikli). S odborným týmem jsme se shodli, že rizika tohoto opatření (i když na straně státu zbývá několik málo kroků) v současnosti převyšují možné přínosy. Nicméně to není v mé působnosti, a tak rozhodnutí není na mě, ale na Ministerstvu vnitra a pak vládě jako celku,“ zopakoval Bartoš.

Předchozí vláda hnutí ANO prý navíc novelu podpořila, ačkoliv ji teď sama kritizuje. „Měla osm let na to se zákonem něco udělat nebo alespoň zadat analýzu jeho dalších nákladů, bohužel se na to vykašlala. Přitom sami odhlasovali, aby vstoupil v platnost v roce 2025. Proto je bizarní šíření poplašných zpráv ze strany ANO, které má jako obvykle máslo na hlavě,“ má jasno Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Ten prý chce o novele dále jednat s Ministerstvem vnitra, Národní ekonomickou radou vlády a dalšími relevantními orgány. „Abychom rozhodli o dalším postupu, pozval jsem na setkání zástupce vnitra, národní ekonomické rady, a taky další relevantní resorty a orgány včetně zástupců byznysu a Hospodářské komory (včetně jejího nově zvoleného prezidenta pana Zdeňka Zajíčka, který je mimochodem autorem původní legislativy o rodných číslech),“ ubezpečil Bartoš, že o celé věci zdaleka není rozhodnuto.

Poté ministr pro místní rozvoj zopakoval, že nejde o rušení rodných čísel, jak si někteří stále myslí. „Také je třeba zdůraznit, že nikdy nemělo jít o rušení rodných čísel, jak se někteří obávají. Rodné číslo bude mít každý člověk normálně dál. Jen se jím bude méně často ve styku s úřady muset prokazovat či ho někam zadávat, což je přirozený vývoj a dávno ho zažíváme. V praxi jde o vyměňování rodných čísel za identifikátory v registrech a systémech, aby například nikdo nemohl člověka účelově vyhledat a informace zneužít. Tedy taková pojistka proti šmírování a podvodníkům. Na straně státu k zavádění této ochrany už deset let postupně dochází, na běžné občany to nemá žádný vliv vyjma toho, že s úřady sdílejí méně citlivých údajů,“ vysvětlil Bartoš a přiznal, že v současnosti na změnu nemusí mít stát dostatek financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Další lumpárna vlády., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 02.06.2023 16:06:56
Jediným cílem této vlády je vyvádění státních peněz na zbytečné projekty pro své kamarády. Tato vláda dlouhodobě škodí občanům země. Podporu mají jen pijavic, kteří vydělávají na zlodějnách vládních politiků.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …