A kdo všechno vykoupil... Emoce na západě Čech. Nejen kvůli Romům v rouškách a respirátorech. Vyjádřila se i zubařka

17.03.2020 17:30

Mladé skupinky Romů se na chebském nádraží pohybují v rouškách, mnozí i v respirátorech. Některé obyvatele to udivuje. „Byli tak předvídaví a předzásobili se?“ ptá se pracující žena ve veřejné skupině pro obyvatele západočeského města. Ochranu úst mají v Karlovarském kraji prý i prostitutky, zato zubní lékaři ne, jak jedna potvrdila.

A kdo všechno vykoupil... Emoce na západě Čech. Nejen kvůli Romům v rouškách a respirátorech. Vyjádřila se i zubařka
Foto: rep, hns
Popisek: Romové, ilustrační foto

„Na chebském nádraží bylo jako vymeteno, až mi z toho bylo smutno,“ popsala svůj včerejší start pracovního dne Anna Dražanová ve veřejné skupině „Cheb ve fotkách a názorech“. Nejvíce ji zaujala jedna věc:

„Na nádraží se během dne mihlo pár, většinou mladých, Romů po malých skupinkách 2 až 5 lidí. A pozor! Ti všichni měli kupované roušky, někteří dokonce respirátory!“ popsala žena s tím, že respirátory zatím nezahlédla u běžných lidí nikde, akorát v televizi.

„Je jich nedostatek ve zdravotnictví, v lékárnách, v obchodech, ale Romové je mají...“ podotkla udiveně. „To mi hlava nebere. Že by byli tak předvídaví a předzásobili se – disciplinovaně – dopředu?“

Celé ghetto má roušky

Zřejmě v Chebu nejde o výjimku. „Také jsem viděla romskou rodinu a měli roušky, byla jsem velmi překvapená z jejich zodpovědnosti,“ potvrdil její postřeh jiný přispěvatel.

Libuše Horáková doplnila. „Všichni z Hálkovky chodí v rouškách.“ V této ulici je totiž „vyhlášený“ soukromý bytový dům pro sociálně nepřizpůsobivé.

Jsou předvídatelní?

Anketa

Dělá Babišova vláda dost pro zvládnutí virové krize?

92%
8%
hlasovalo: 32561 lidí
„A kdo asi vykoupil všechno hned při prvních zmínkách o koronaviru? Někde musí být. Zrovna dneska jsem viděla, jak paní podává z okna synovi roušky. Lidi začínají vyndávat zásoby,“ nadhodila s trochu nejasným emotivním příznakem Zdeňka Nykodýmová, na což reagovala původní autorka myšlenky Anna Dražanová: „No jo, asi proto dneska chybí tam, kde jsou potřeba…“

„Hold jsou šikovní a předvídatelní, my si musíme ušít,“ shrnul situaci uživatel s nickem BM Majer. Také Marek Dražan vnímá postřeh o Romech obdobně: „Se staraj, tak maj. My se nestaráme, tak máme hovno.“

Zodpovědné prostitutky?

Další perlu hodila do davu Veronika Karnoltová. Ta prý viděla proti koronaviru vybavené dokonce ženy vykonávající „nejstarší řemeslo“: „Já dnes viděla 2 lehké ženy a také měly respirátor.“

Podle Gabriely Dostálové se roušky a respirátory dají v Chebu sehnat u Vietnamců: „Ale cena je prý šílená, rouška za 6 Kč je u nich za 75 Kč, prý. Nevím, nebyla jsem to osobně zjišťovat. Jinak Vietnamci zásoby mají, protože jedou ve velkém manikúry a pedikúry, kde je používají naprosto běžně, tak jsou dost předzásobení.“

„Co my, v první linii?“

Zaznívá i kritika na vedení města, a to od zubní lékařky Yvetty Sochové. „Pročpak představitelé našeho města nenapřou síly, aby zajistili alespoň roušky pro nás, v první linii, kteří jsme i přes nepříznivou epidemiologickou situaci nepřerušili péči o naše spoluobčany?“ postěžovala si.

„Jsme jim lhostejní tak jako naší vládě? Nemáme možnost nic koupit, politici by měli projevit alespoň zájem, vyvinout snahu. Sami se mohou stát pacienty, kdopak se o ně postará, pokud nás nechají ‚padnout‘?“ vyzvala politiky k zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…