A kvůli tomuto nejel Zeman na Peresův pohřeb. Mitrofanov shrnuje vystoupení prezidenta na Rhodu

01.10.2016 9:27

Nad vystoupením Miloše Zemana na konferenci na Rhodu se na vlnách Českého rozhlasu zamyslel komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov.

A kvůli tomuto nejel Zeman na Peresův pohřeb. Mitrofanov shrnuje vystoupení prezidenta na Rhodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Mitrofanov a Petr Pithart

Poukázal na to, že Miloš Zeman promlouval na Rhodu jako hlavní řečník na konferenci pořádané Vladimirem Jakuninem, dlouholetým důstojníkem KGB, mužem na listině amerických sankcí a přítelem Vladimira Putina.

„Na začátku předeslal, že jako výraz úcty k předsedovi bude mluvit rusky. Pak se omluvil, že ve skutečnosti umí jen česky s nějakými ruskými přízvuky. V této umělé řeči pak hovořil,“ uvedl Mitrofanov.

  • Celý text je ZDE

Připouští, že Miloš Zeman nemusí umět dobře rusky. Zoufalou formální úroveň mohl vyvážit a překonat skvělý obsah. Ten však v rozvedené podobě pouze opakoval větu Miloše Zemana z nedávné svatováclavské slavnosti ve Staré Boleslavi. Nemluvil o ničem jiném než o zlu, které představuje Islámský stát.

Jiné zdroje zla, například ruskou agresi na Ukrajině a účast ruských ozbrojených sil na masakrech civilního obyvatelstva v Sýrii, nezmínil ani slůvkem. Natož závěry mezinárodní vyšetřovací komise ke katastrofě letu MH17.

„Dá to ale rozum. Kdyby o tom začal mluvit, nemusel by příště být tak váženým hostem na tomto fóru a stěží by dostal pozici hlavního řečníka. Copak nestačí, že je nežádoucí personou ve spojeneckých politických kruzích?“ píše Mitrofanov.

A upozorňuje, že země, kterou by měl jako hlava státu zastupovat, však má podle oficiální vládní politiky, která je rozhodující, přátele na opačné straně než soukromá osoba Miloš Zeman.

Na závěr ironicky podotýká, že „hluboká myšlenka, kvůli níž dal přednost konferenci bývalých kádrů KGB před poctou Šimonu Peresovi, měla tři základní body. Anticivilizace je civilizace, která se snaží o zničení jiných civilizací. Islámský stát je anticivilizace. Islámský stát je třeba zničit zbraněmi. To je celé.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…