A přijedou s tou pandou i špioni? Diváci posílají moderátorku ČT do háje kvůli zvířeti z Číny

06.09.2016 9:14

Kritiky na sociálních sítích i na webu Instory.cz se dočkala moderátorka ČT24 Světlana Witowská za rozhovor s ředitelem pražské zoo Miroslavem Bobkem. „Když neumíte dělat rozhovory, tak jděte do háje, paní redaktorko,“ vyzvali ji na serveru.

A přijedou s tou pandou i špioni? Diváci posílají moderátorku ČT do háje kvůli zvířeti z Číny
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„Těšili jsme se, že nám ředitel řekne něco nového o záměrech zahrady, o vzácném novém přírůstku v podobě langura čínského a pochopitelně i o tom, zda v Troji uvidíme pandu velkou,“ poznamenává dále autor článku na serveru s tím, že moderátorka se však místo debaty o zvířátkách a zoologické zahradě pokusila z celého rozhovoru udělat politickou debatu. 

Pražská zoologická zahrada totiž uzavřela dohodu v Číně ohledně získání jednoho z nejznámějších primátů langura čínského. „Langur čínský není nikde mimo Asii. V žádné zoologické zahradě, takže samozřejmě to je ohromná meta. Svým způsobem ještě vyšší meta možná než panda, protože pandy jsou v celé řadě zoologických zahrad,“ zmínil Bobek s tím, že rada hlavního města Prahy v minulých týdnech schválila koncept rozvoje zoo, který zahrnuje také pavilon pand. Nyní se tak vyhlásí dle jeho slov architektonická soutěž a poté politická jednání pro zisk pandy. Za ni se v minulosti angažovala mimo jiné i primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO).

Původní text ZDE.

Bobek následně připustil, že za pandy získané z Číny se skutečně platí a že země zvířata pouze půjčuje a narozená mláďata v jiných zoologických zahradách zůstávají majetkem Číny. Pro zemi jsou totiž doslova národním symbolem.

Na otázku Witowské, zda by zoologická zahrada mohla získat pandu, i když by při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem nepodepsala strategické partnerství a uznání politiky jedné Číny a Tchaj-wanu jako nedílné součástí čínského území, Bobek odvětil, že se domnívá, že panda byla do politiky vtažena účelově. „To, že Česká republika uznává politiku jedné Číny, to je záležitost, která trvá 25–26 let ještě za Československa. Čili nemyslím si, že jaksi tady nějaké výroky byly kvůli pandě,“ dodal.

„Praha, jestli ohnula hřbet proto, že napsala, že jsou ta města přátelská nebo sesterská, mně to tak nepřipadá, ale především posouvat to do pozice, že kvůli pandě, kvůli výhledu na pandu v Praze, jsme obětovali nezávislost Tibetu nebo že jsme potopili Tchaj-wan, to prostě je absolutní nesmysl. Ještě jednou. Česká republika uznává jednotnou Čínu. Tou smlouvou pražskou se nic nezměnilo a nemohlo změnit na politice České republiky. A když se ještě vrátíme třeba k tomu Tchaj-wanu, na Tchaj-wanu jsou také pandy,“ rozlítil se následně Bobek. 

Na otázku ohledně toho, zda do České republiky přijedou s pandou i nějací špioni, Bobek již odpověděl s úsměvem. „No, já nevím, tak třeba ty pandy budou mít v očičkách kamerky, jo, jako technologie jsou daleko, ale dost bych se tomu divil,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…