A teď mají problém USA: Valí se tam Afričané a muslimové. Používají nečekanou cestu

17.08.2016 9:14

Migrační vlna z Afriky a Blízkého východu není ožehavým tématem pouze pro Evropu. Jak zjistila agentura Reuters, počet afrických a blízkovýchodních uprchlíků mířících do Spojených států skokově roste. Podobně jako v Evropě běženci houfně využívají služeb pašeráků a pokouší se dostat do cílové země nelegálně.

A teď mají problém USA: Valí se tam Afričané a muslimové. Používají nečekanou cestu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci ze Sýrie v táboře Domiz. Snamdin Nurihasan a Henadi Shibli

Běženci se do Spojených států nesnaží dostat přímo, nýbrž zamíří nejdříve do některé ze zemí Latinské Ameriky (nejčastěji Brazílie), kde si zaplatí služby pašeráků, kteří se je na falešné pasy pokouší skrze mexickou hranici dostat do vysněné země. Obchod s pašeráctvím jenom kvete, neboť migranti neváhají za dopravení do cílové destinace zaplatit tisíce ba desetitisíce dolarů. Strastiplná cesta přitom často vede těžko schůdným terénem a nezřídka končí v detenčních táborech, kterak názorně dokládá příběh jednoho zadrženého pákistánského uprchlíka.  

Jeho cesta napříč Amerikou začala v Brazílii, kam ho za 9000 dolarů propašovali pašeráci z domovského Pákistánu. Zde mu vystavili falešný belgický pas a za dalších 4000 dolarů ho různými dopravními prostředky přes Kolumbii propašovali do Panamy, kde ho nakrátko zadržely tamní úřady. Poté, co byl propuštěn, ho libanonský pašerák spolu s dalšími pětatřiceti migranty propašoval do Hondurasu, v němž byl okraden o všechno. Musel se proto obrátit na rodinu v Pákistánu, která mu poslala další dolary, za něž se dostal do Guatemaly, odkud na raftu vplul do Mexika. Zde jeho cesta skončila, byl zatčen a umístěn do detenčního centra, odkud bude pravděpodobně vyhoštěn zpátky do Pákistánu.  

Celý článek v angličtině ZDE

Počet migrantů využívajících jižní trasu skokově roste. Mexické úřady evidují jenom za první pololetí roku 2016 již více než 6300 běženců z Asie, Afriky a Blízkého východu, což je zhruba o dva tisíce více než v roce 2015. Ještě v roce 2014 se čísla držela na úrovni 1800 lidí. Trend potvrzují i američtí pohraničníci, kteří mezi říjnem 2015 a květnem 2016 zadrželi na jihozápadní hranici Spojených států 5350 afrických a asijských migrantů. Za celý kalendářní rok 2015 přitom statistiky ukazují 6126 zadržených.

Americké úřady si dle Reuters uvědomují hrozící bezpečnostní riziko, které mohou nelegální migranti z Blízkého východu i jiných oblastí představovat pro USA, a tak zintenzivňují spolupráci se zeměmi Latinské Ameriky, aby dokázaly zachytit rizikové osoby předtím, než vstoupí na půdu Spojených států. Kupříkladu v Mexiku učí pohraniční stráž výslechovým technikám i orientaci v amerických kriminalistických databázích, v Panamě zase dle informací Reuters probíhá trénink tamních sil v obranných technikách i managementu osob.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…