A teď se ukáže: Prymula rozjíždí zlomovou akci

13.04.2020 9:54

Jak dlouho nás bude ještě trápit pandemie koronaviru? Toť otázka. Podle serveru Seznam Zprávy se bude nyní na 17 tisících lidech ze tří regionů testovat promořenost. A to pod dohledem epidemiologa Romana Prymuly.

A teď se ukáže: Prymula rozjíždí zlomovou akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Data, která se budou prostřednictvím průzkumu promoření zjišťovat, by měla ukázat, kterými místy už vlna nákazy prošla a jaká je její síla. I díky tomu by pak bylo možné postupně rušit zákazy a plošný systém nahradit tzv. chytrou karanténou. 

Test, jenž vzniká ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví, zdravotníků a akademiků, by měl odhalit, jaké procento populace nemoc covid-19 prodělalo. Z toho by pak vznikl obrázek, jaký je podíl pacientů s těžkým průběhem, a kolik pacientů naopak příznaky infekce nemělo. To vše lze totiž vyčíst z naměřených protilátek.  

Celá studie by podle epidemiologa Romana Prymuly měla odstartovat po Velikonocích. Účastnit by se jí mělo 7 tisíc lidí v Praze, další testy jsou pak připravovány na Olomoucku a na jižní Moravě. 

„Potřebujeme vybrat lidi ve všech regionech ve stejných skupinách – podle věku, pohlaví. Když se ukáže, že určitá věková skupina je promořená a nemá problémy, nemusí mít nadále významná omezení,“ uvedl děkan 1. Lékařské fakulty UK Aleksi Šedo pro Hospodářské noviny. Dodal, že v Česku by mohlo být koronavirem promořeno asi 20 procent populace. „Čím větší by (promořenost) byla, tím lepší zpráva pro nás,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…