A to jako musíme poklonkovat EU? Rozhořčený Okamura dnes sdělil, čím ho naštvali při jednání o postech

07.11.2017 13:55

Po jednání s ODS předstoupil před novináře předseda SPD Tomio Okamura a pořádně se rozčílil kvůli obsazování zahraničního výboru Sněmovny. Ani trochu se mu nelíbí představa, že by tento výbor vedl člověk, který poklonkuje Bruselu. Voliči podle jeho názoru dali jasně najevo, že preferují euroskeptický politický pohled.

A to jako musíme poklonkovat EU? Rozhořčený Okamura dnes sdělil, čím ho naštvali při jednání o postech
Foto: Repro ČT
Popisek: Tomio Okamura informuje o výsledcích druhého jednání s hnutím ANO

SPD Tomia Okamury a ODS Petra Fialy se sešly ke společnému jednání o složení výborů Sněmovny. Už před samotným jednáním Okamura oznámil, že SPD má zájem o předsedu bezpečnostního výboru Sněmovny a o předsedu hospodářského výboru, neboť na těchto výborech se řeší témata, kterým se podle Okamury SPD věnovala těsně před volbami.

Po skončení jednání Okamura novinářům prozradil, že s ODS otevřeli více otázek.

„Zaprvé jsme se bavili o ustavení vedení Sněmovny. My jsme zopakovali naše stanovisko, že podporujeme zastoupení ve vedení Sněmovny na základě výsledků voleb do Poslanecké sněmovny. To  znamená, že vítězná strana by měla mít předsedu Sněmovny a ty další strany, včetně SPD, by měly mít zastoupení na úrovni místopředsedů Sněmovny. ODS nás upozorňovala a my jsme si toho vědomi, že může dojít k riziku u třetí pokusu o sestavení vlády; my jsme si toho vědomi,“ ujišťoval Okamura.

My jsme upozorňovali, že přece je tady možnost převolit předsedu Poslanecké sněmovny v případě, že by docházelo k nějakým nestandardním krokům, kdyby tady měla delší dobu vládnout vláda bez důvěry a docházelo by tady ke krokům na hranici ústavnosti,“ pokračoval Okamura. SPD prý bude bedlivě sledovat, jak se budou chovat jednotliví političtí aktéři.

Pokud jde o spolupráci SPD a ODS, tam jsou prý dveře zavřené. V ODS řekli, že přímou demokracii nepodporují. A pakliže není programová shoda, tak se těžko jedná o čemkoli dalším. My náš program za nějaká koryta nebo za nějaké pozice prostě nevyměníme,“ zdůraznil. 

Okamura byl zjevně rozladěn z jednání o rozložení sil v jednotlivých výborech. SPD by stála o předsedu zahraničního výboru. „Ale bylo nám řečeno, že vzhledem k našemu euroskeptickému pohledu bychom zřejmě předsedu zahraničního výboru nedostali, což se nám vůbec nelíbí, protože nevím, proč máme servilně tady poklonkovat Evropské unii. (...) Vůbec to nechápeme a myslím, že by to mělo být úplně jinak. Tady prosakují informace, že by tím předsedou měl být pan Zaorálek. Tomu vůbec nerozumím. Přitom voliči jasně dali ve volbách najevo, že preferují určitý euroskeptický pohled. Takže na to se musíme také zeptat, co je tím vlastně myšleno,“ kroutil hlavou Okamura.

Před novináři také zopakoval, že SPD stojí o předsedu bezpečnostního výboru, aby hnutí mohlo prosazovat svůj program.

Na jedné věci se však s ODS shodli. Ani jedna strana nechce blokovat Sněmovnu, jak to navrhuje předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „To, co tady předvádí Kalousek, s tím absolutně nemůžeme souhlasit. My chceme, aby Sněmovna začala pracovat,“ zdůraznil Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…