A to vám nevadí, že jste jako Fico? „Hvězdný“ týden moderátora Dolanského a dalších očima Petra Žantovského

16.01.2016 16:07 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Zásah proti facebookové stránce Islám v ČR nechceme dává Petr Žantovský do souvislosti s tím, jak se neustále zužuje prostor naší svobody. Navíc se v tomto případě ani novináři proti zásahu do svobody slova a projevu vůbec neozvali. Mediální analytik si ve svém pravidelném ohlédnutí za minulým týdnem všímá i toho, jak opovržlivě mluvil redaktor České televize o slovenském premiéru Robertu Ficovi, ale i zbytečně vyhozených peněz za umělecký kanál ČT art.

A to vám nevadí, že jste jako Fico? „Hvězdný“ týden moderátora Dolanského a dalších očima Petra Žantovského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Zablokováním facebookové stránky Islám v České republice nechceme začíná Petr Žantovský svůj pravidelný pohled do světa sdělovacích prostředků. „Jde o naprosto flagrantní porušení práv a svobod v nových médiích i ukázku toho, že pohrůžky Evropské unie a dalších mezinárodních institucí nebyly plané a že s myšlenkovým nepřítelem tyto instituce nedokážou bojovat myšlenkovými argumenty, ale pouze silově, tedy zákazem a kriminalizací. Navzdory tomu, že pan Konvička říkal různé zmínky o masokostní moučce, což jako žert chápeme velice těžko s evropskou zkušeností dvacátého století, kdy se podobné věci děly a z kůže Židů se v určitých zařízeních vyráběla stínítka na lampy, je to záležitost roku 2011 či 2012, jak říká jeho právnička Samková. A zablokovat facebookový profil jeho hnutí teď je samozřejmě velmi účelové,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Podle jeho názoru Facebook ukázal, že není svobodným prostorem pro výměnu názorů, není internetovým půdorysem, od něhož jsme si slibovali, že nebude nikoho pranýřovat, kádrovat ani cenzurovat, ale je to normální mocenský prostředek. „V tomto ohledu se velmi silně obávám, že nejen jsou schopni jakoukoli věc zablokovat, vymazat, znepřístupnit, ale jsou také schopni – a určitě se to i děje, a to nepodléhám konspiračním náladám – monitorovat obsahy, které se na Facebooku odehrávají. Kdyby je nemonitorovali, tak by tak snadno nedokázali zabojovat s panem Konvičkou a s jeho hnutím. Je pravda, že na tu stránku asi upozornili různí promuslimští aktivisté, ale na druhou stranu je nebo může být Facebook – stejně jako jiné globální nástroje na internetu, Google a vyhledávače obecně – prostředkem cenzury, prostředkem sledování,“ upozorňuje mediální analytik.

Je o nás rozhodováno a svoboda se nám čím dál víc zužuje

Má pocit, že se dostáváme velmi silně do stavu, který popsal britský spisovatel George Orwell v románu 1984 a Aldous Huxley v románu Překrásný nový svět. „Tedy do stavu, kdy jsme po světě posunováni, kdy je o nás rozhodováno, kdy se naše svoboda zužuje jen na prostor, jestli půjdeme zvoleným směrem nejdřív pravou, nebo levou nohou, ale tempo, kterým jdeme, a směr, který máme držet, si už neurčujeme. Je to socialismus, kterého jsme se podle našeho naivního domnění zbavili před pětadvaceti lety, ale spíš je to socialismus na čtvrtou, už ne na druhou. Je to cesta k záhubě Evropy. A jestliže bude Evropa bojovat se svými kritiky tímto způsobem, tak oslabí sebe sama, svoji institucionální schopnost, akceschopnost i poslední zbytečky důvěry, které možná ještě v někom vyvolává. I když z průzkumů víme, že důvěra v evropské instituce klesá poměrně rapidně. Stačí se podívat na vývoj eurobarometru, který zveřejňuje sama Evropská unie,“ podotýká Petr Žantovský.

To poslední, ať už si kdo chce co chce myslí o panu Konvičkovi, co by se proti němu mělo dít ze strany různých institucí vládních i nevládních, je zakazovat ho. „Má smysl ho kriminalizovat ve chvíli, kdy řekne: ‚Bijte muslimy po hlavě, vražděte je, zavírejte je do koncentračních táborů‘. Nebo kohokoli jiného, Židy, cyklisty, plešaté, to je úplně jedno, jakoukoli kolektivní skupinu obyvatel něčím se vyznačující a něčím pana Konvičku pobuřující. Ale tohle už je diktatura. To je znak ideologické diktatury,“ tvrdí mediální odborník a považuje za velmi zvláštní, že se ze strany českých médií neozvala vlna odporu, solidarity nebo i vlna kritiky.

Neprotestuje Syndikát novinářů, ani legrační Svobodu médiím

Postrádal k zablokování stránky Islám v České republice nechceme alespoň nějakou diskusi. „O tom, jestli je správné, nebo to není správné, že soukromá firma jménem Facebook tady ve jménu politického zájmu něčeho – ať už Ameriky, nebo Evropské unie, to už je vedlejší – zasahuje proti soukromým osobám, jednotlivcům nebo skupinám osob. To je zvláštní, vždyť naši novináři jsou vždy tak citliví na privátní svobodu slova a Syndikát novinářů to má přímo v preambuli, že by se tím měl zabývat. Nebo taková ta legrační skupina kolem paní Marvanové ‚Svobodu médiím‘. Proč se neozývá ‚Svobodu médiím‘? Já jsem neslyšel žádné jejich stanovisko, že by zde cítili narušení nebo porušení svobody slova a vznik cenzury. Čekám na jejich stanovisko a zatím marně,“ přiznává Petr Žantovský.

V té souvislosti už ani nebyl překvapen tím, že nedělní noční pořad České televize 168 hodin, který rekapituluje a analyzuje dění celého právě končícího týdne, zcela opomněl ohlasy na sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem o silvestrovské noci, jimiž ostatní média celý týden žila. A soukromá televize Nova je v obdobném pořadu Střepiny reflektovala hned v první reportáži. „Mě to nechalo vzpomenout na časy, kdy Nově šéfoval tehdy kolektivně nenáviděný Vladimír Železný, to jsou léta 1999 až 2001. A Vladimírem Železným vedená Nova byla tehdy, co se týče zpravodajství, mnohem veřejnoprávnější než celá Česká televize. To bylo navíc i v období vánoční krize České televize a po ní už to šlo všechno v tomto směru jenom z kopce,“ připomíná mediální analytik.

Ve 168 hodinách ČT zcela ignorovala sexuální útoky v Německu

Upozorňuje také, že Nova tehdy vysílala velmi seriózní, velmi důvěryhodné zprávy a minimálně byla názorově neutrálnější než Česká televize. „Hodně se to zkazilo po vynuceném odchodu pana Železného. Možná, že to má nějakou souvislost s tím, že dalším ředitelem byl Petr Dvořák, co teď sedí v České televizi. Ale to mi nepřísluší soudit, jestli tady ta souvislost je, nebo není. Možná to je jenom proto, že panu Dvořákovi je zpravodajství, nechci říct úplně jedno, ale je v jeho pořadí důležitosti až na nějakém dalším místě, asi ne na prvním. Takže to zpravodajství podle toho i vypadá, že se mu asi nevěnuje taková pozornost. Je samozřejmě fatální chybou, že Česká televize tuhle záležitost nechala být, kdežto komerční televize ji měla v headlinech,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…