A tohle všechno se prý píše na internetu o Merkelové, vypátrali „lovci pravdy“

15.01.2017 13:01

Na internetu a sociálních sítích se často objevují články velmi kritické vůči německé kancléřce Angele Merkelové. Server BuzzFeed.com ovšem upozorňuje, že jde velmi často o články buď zavádějící, nebo totálně vylhané. Jejich jediným cílem je poškodit Merkelovou. Na pravdě nezáleží. Píšou, že je Merkelová šílená, že si Němci přejí referendum o odchodu z EU a tak podobně. Kromě toho nechybí ani ten, že Michelle Obamová je ve skutečnosti muž.

A tohle všechno se prý píše na internetu o Merkelové, vypátrali „lovci pravdy“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Sociální sítě stále častěji zaplavují negativní články o německé kancléřce Angele Merkelové. Šíří je krajně pravicové servery z USA i z jiných částí světa. Zprávy jsou to často lživé, ale to jejich pisatelům nevadí. Jejich jediným cílem je poškodit německou kancléřku před nadcházejícími volbami. Útočí především na její liberální přístup k uprchlíkům.  

Tyto servery prý často šíří prokremelskou propagandu nebo podporují Alternativu pro Německo (AfD). „V Německu narůstá u části společnosti nedůvěra vůči tradičním médiím. Stále větší počet lidí nevěří hlavním médiím a hledá alternativní zdroje informací. To zajišťuje konspiračním teoretikům a krajním serverům hodně pozornosti, a to následně vede k ještě rychlejšímu šíření konspiračních teorií na sociálních sítích,“ poznamenává k tomu Lutz Hem, spolutvůrce projektu Hoaxmap, který se zabývá odhalováním nepravd, které kolují mezi lidmi na internetu.

Nechybějí např. články o tom, že si Merkelová udělala selfie s jedním z uprchlíků, z něhož se později vyklubal terorista. Tuto lživou zprávu si na sociální síti Facebook přečetly tisíce lidí a na 32 tisíc lidí ji nějak okomentovalo. Pravdivý příběh o kancléřce a selfie s uprchlíkem okomentovalo podstatně méně lidí, jen 13 tisíc. Pozornosti se těšily i články tvrdící, že v syrském Aleppu byli zatčeni němečtí důstojníci.

Kromě článků útočících na Merkelovou produkují zmíněné servery pozitivně laděné texty vůči Donaldu Trumpovi. Lživě např. prohlašují, že papež František se jasně vyslovil pro Donalda Trumpa. Nechybějí ani články o tom, že končící první dáma Michelle Obamová je ve skutečnosti muž. „Zpravodajský“ kolorit doplňují zprávy o pozorování UFO.  

Vůbec nejpopulárnější jsou britské servery Express a MailOnline. Jedním z nejčtenějších článků na serveru Express byl článek se zavádějícím titulkem, že si Němci přejí referendum o vystoupení z EU. Ačkoli nešlo o pravdivou zprávu, dočkala se pěti tisíc reakcí na sociální síti Twitter a dalších 185 tisíc na sociální síti Facebook. Skutečnost je přitom úplně jiná. Průzkumy ukazují, že na 80 procent Němců podporuje členství své země v EU.

Další hojně komentovaný článek serveru Express tvrdil, že uprchlíci odmítají pracovat s odůvodněním, že jsou hosty kancléřky Merkelové. Ani tato zpráva není pravdivá, a přece se těšila přízni především mezi sympatizanty Alternativy pro Německo. A to stále ještě není konec. Mezi zavádějícími články najdeme i takové, které tvrdí, že Merkelová nařizuje médiím, o čem smějí a o čem nesmějí psát.

K dovršení všech lží nescházejí ani texty o tom, že je Merkelová šílená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…